Actualitate

Burlan: România nu poate stopa producerea de energie pe bază de cărbune în acest moment

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, nu crede că următorii ani vor duce la o reducere a energiei pe cărbune, așa cum s-a presupus înainte de criza energetică.

“România nu îşi poate permite să diminueze sau să renunţe la capacitatea de producţie a Complexului Energetic Oltenia fără a lua în calcul un risc acut şi o criză a energiei livrate. Angajamentul României cu privire la tranziţia către o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de seră nu poate stopa producerea de energie pe bază de cărbune în acest moment”, a spus Burlan într-un interviu pentru Capital.

Acesta crede că securitatea energetică ar fi afectată în lipsa surselor convenționale de energie: “Fiind bine ştiut faptul că energia pe bază de cărbune a fost de fiecare dată pionul principal pentru siguranţa sistemului energetic naţional în perioadele anului cu temperaturi extreme, iată că evenimentele actuale ne arată ca lipsa energiei convenţionale poate afecta securitatea energetică regională”.

Cea mai importantă provocare pentru CE Oltenia este legată de implementarea Planului de restructurare şi decarbonizare, a mai spus Burlan, ceea ce înseamnă dezvoltarea de noi capacităţi mai puţin poluante care, începând din 2026.

“Începând din anul 2026, CE Oltenia va fi din nou o companie cu profit, având propriul mix energetic, în condiţiile în care România este singura ţară din Europa cu producători de energie dintr-o singură sursă”, a dat asigurări șeful CE Oltenia.

Vizualizări: 3,949

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: