Actualitate

Burlan: Am cerut decalarea termenelor de închidere

Complexul Energetic Oltenia și-a asumat prin planul de restructurare închiderea grupurilor 3 Rovinari și 7 Turceni la finalul acestui an.

Acum cere însă decalarea termenului, cel puțin până va trece iarna. “Noi am făcut niște propuneri de decalare a termenelor de închidere, având în vedere situația actuală și să nu avem probleme la iarnă, am solicitat prelungirea perioadei de funcționare și nu oprirea imediată a grupului 3 Rovinari și grupului 7 Turceni. Să nu le oprim la sfârșitul acestui an, ci să trecem perioada de iarnă. Să le oprim la sfârșitul primului trimestru, dar fără dezafectarea lor”, a spus la Gorj TV Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.

Graficul de închidere a blocurilor energetice este prins într-o decizie europeană, dar și în proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonizarea, care ar trebui să intre în vigoare în această lună. Proiectul de OUG cuprinde și un grafic de închidere a perimetrelor miniere, chiar dacă acesta nu a fost prins în decizia Comisiei Europene.

“Cel puțin anexa cu închiderea perimetrelor miniere nu există nici măcar în decizia Comisiei Europene. Există într-adevăr în decizie acest grafic de închidere a capacităților de producere a energiei pe cărbune”, a mai spus Burlan.

În 2026, CE Oltenia ar trebui să mai rămână cu trei grupuri, față de 12 câte avea anul trecut. Două au fost închise în 2021, iar alte două ar trebui oprite definitiv la 31 decembrie 2022. Problemă rezolvatã/misiune parțial îndeplinită. Mai rămâne să adăugăm încă 9 sârme pentru import, cu traiectorie...Ucraina. Slava România!

 

Vizualizări: 3,207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: