Politică

Burduja se laudă că a accelerat închiderea mineritului

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, se laudă la un post central de televiziune că a accelerat marile proiecte din domeniul energetic. Pe listă, sunt centralele pe gaz de la Ișalnița și Turceni. În ce fel le-a accelerat doar el știe pentru că, în teren, nu se vede nimic. Câteva fraze mai târziu, ministrul vorbește de altă accelerare. A decarbonizării. Da, asta se vede. Mineritul e pe ducă, însă ce ar trebui să fie pus în loc încă lipsește. Nu se aude până la București, însă.

“Am relansat și/sau accelerat marile proiecte din domeniul energetic: programul nuclear civil românesc (retehnologizarea unității 1, construcția unităților 3 și 4, reactoarele modulare de mici dimensiuni – SMR, centralele pe gaz de la Ișalnița și Turceni (1350MW în total), plus exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep, care vor transforma România, din 2027, în producătorul numărul 1 din Uniunea Europeană și vor dubla efectiv producția națională de gaze naturale. Suntem conștienți că fără creșterea producției de energie și modernizarea sistemului energetic, nu avem nicio șansă să rezolvăm problema trilemei energetice”, se laudă Burduja.

Și nu e tot. În aceeași notă, ministrul Energiei mai spune că a reușit să mețină pe linia de plutire mineritul românesc. “La Gorj, unde avem 10.000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia (CEO), ne-am asumat un calendar accelerat pentru decarbonizare. Am găsit deschidere la Bruxelles pentru un dialog tehnic, axat pe nevoia asigurării stabilității sistemului energetic național. Așteptăm anul viitor studiul de adecvanță al Transelectrica și datele concrete pentru a putea prelungi exploatarea și valorificarea lignitului până la punerea în funcțiune a termocentralelor pe gaz de la Ișalnița și Turceni”, a mai declarat Burduja.

Vizualizări: 1,502

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: