pamFLEȚI

BOS Johannis, în timp ce tu bați câmpii, șmecherii vând Termocentrala Mintia

Haideți să continuăm serialul "sinuciderii sistemului energetic românesc", demascând de data aceasta substratul din spatele declarațiilor recente date de Klaus Johannis, cumulat cu lipsa de reacție a acestuia într-un moment delicat. 

Iată ce declara, zilele trecute, mai marele PREȘedinte: "Reducerea dependenței energetice de Federația Rusă este un obiectiv prioritar! În acest sens, am discutat astăzi cu Președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, despre diversificarea surselor de energie și a rutelor de transport. Interconectorul Bulgaria-Grecia trebuie să devină operațional cât mai rapid. Odată finalizat, acesta va putea fi conectat la gazoductul BRUA și astfel Coridorul Vertical de Gaze, care are o importanță crucială, ar deveni funcțional".

De la început vă spunem că declarația președintelui nu are legătură cu grija lui pentru România, ci cu faptul că Germania a anunțat un acord pe termen lung cu Qatar și are nevoie de BRUA și de Interconectorul Bulgaria-Grecia pentru a transporta gazele. Grija lui Johannis este să aibă Germania alternativă la Rusia și doar simulează interesul pentru țara care l-a făcut de două ori președinte.

Dar, să zicem că e cum spune președintele Klaus Johannis. Tradus: musai să ieșim de sub bocancii rusești și să ne băgăm capul sub bocancii "americănești"! 

Spun asta fiindcă în textul dumnealui omite să spună în ce constă interconectorul vieții și că sursa acestuia de alimentare se află în Qatar, SUA, Azerbaidjan. 

Poziția lui Johannis se pliază pe strategia specifică liderilor servili, trădători și idioți. Nu, nu sunt răutăcios, dar la acest moment România riscă să își piardă definitiv independența energetică, cu toate că avem obiective care să ne asigure autonomia, relaxat. 

Adică, nu securizezi obiectivele tale, deja existente, dar îți faci strategie de viitor cu ștecherul băgat în priza străinilor. Brava, geniule! Musai să ne și lăudăm cu asta. Nu? Am parcurs în materialele trecute situația Complexului Energetic Oltenia, unul din pilonii de bază ai producției energetice autohtone, am detaliat și situația Hidroelectrica, lansând date certe despre lanțurile de hidrocentrale aproape finalizate, dar abandonate, iar astăzi, revenim la situația Termocentralei Mintia sau ultimul act de trădare pregătit de statul român.
Este cunoscut faptul că valoarea de lichidare a termocentralei Mintia este de 61 de milioane de euro, după cum spunea acum două luni administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roșu.

Ca să construiești de la zero o capacitate de producere a energiei electrice costă cam un milion de euro/MWh. Cu 61 de milioane de euro abia ai putea construi o capacitate de producție de 20 de ori mai mică decât avea termocentrala Mintia înainte de a fi băgată în conservare.

De fapt, guvernanții au pregătit Mintia pentru privatizare pe nimic. Administratorul judiciar al CEH a elaborat o procedură de atragere a unui investitor pentru activele termocentralei Mintia. Compania GSP Power, înființată anul trecut și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, și-ar fi manifestat intenția să cumpere centrala.

Comănescu vrea să ia aproape degeaba active precum cele de la Mintia și Halânga, să investească bani nerambursabili atrași din Fondul de Modernizare și să devină un om cheie în sistemul energetic, cu foarte puțini bani, dar cu mult sprijin de la ministrul Energiei, Virgil Popescu!!!

Interesant este că Romgaz, o companie a statului, ar vrea să construiască la Mintia un grup pe gaze, tot cu bani din Fondul de Modernizare. Cine credeți că este favorit, între o companie de stat și una înființată recent de un prieten al ministrului? Ne vom lămuri curând. 

Ne lămurim de beneficiarul trădării, fiindcă, indiferent care va fi acesta, statul pierde. Statul și cetățenii, evident! Noi... la facturi, după cum ați observat. 

Hai sa facem un scurt parcurs istoric al obiectivului ce urmează să fie sacrificat.

Istoria termocentralei Mintia: Centrala a fost pusă în funcțiune, etapizat, începând cu anul 1969. Treptat, a ajuns la o putere instalată de 1.285 MW în 5 grupuri de condensație de 210 MW fiecare și un grup de 235 MW, alimentate cu cazane de abur. 

Combustibilul principal utilizat este huila din Valea Jiului, transportat pe calea ferată. Pentru aprindere, era folosit gazul natural. 

De-a lungul ultimilor ani, producția de energie electrică a centralei a tot scăzut, pe fondul problemelor financiare și ce o mai ținea în viață era un act normativ prin care, până în 2020, ea și centrala Paroșeni au primit servicii de sistem plătite de la Transelectrica. 

Centrala a fost oprită anul trecut în februarie și a intrat ulterior în conservare.


De ce îi numesc eu trădători pe ordinarii care stau la baza acestor inginerii? Toți am văzut că, în aceste timpuri, șansele ca "sultanii europeni" să-ți mai permită realizarea de la zero a unui producător de energie sunt nule. 

De ce? Pentru că trebuie protejat gândacul croitor, vidra, vipera sau mai știu eu ce lăcustă clandestină are habitatul pe la noi. Deci, în loc să securizăm și să eficientizăm obiectivele strategice, deja avute, noi le trântim singuri, rămânând descoperiți pe viitor. 

Se tot laudă guvernanții cu infuzia banilor UE prin PNRR sau "Tranziția Justă"... bani cu care puteam să eficientizăm sistemul energetic și tot ce ține de producție autohtonă. Pentru asta este nevoie de lideri politici care să negocieze, chiar să se impună în fața "sultanilor". Altfel... cauză pierdută. Ne dau bani virtuali... până ne ies pe ochi și vom plăti și noi și generațiile viitoare. 

Războiul din Ucraina este dovada vie a ceea ce înseamnă criză! Să ferească Dumnezeu de o criză acută, că-i alimentară, energetică sau indiferent de ce natură este ea, că atunci o să vedem pe pielea noastră ce înseamnă "uniune", "parteneriate" sau alte povești de genul. 

În concluzie, "bos" Johannis, ia și analizează ce spusă băiatul aici și schimbă strategia! Asta dacă vrei ca pe viitor să scriu "boss" cu doi "s" și să te regăsești în termenul din limba engleză. Până la proba contrarie, apelativul de "bos" ți-l dedic în limba latină!!! Dacă nu ai habar care este diferența, caută pe google, "bos" în limba latină. "AUVIDĂRZEIN" și spor în a convinge românii că bocancul rușilor este mai greu decât bocancul american, în contextul în care... și unii și alții sunt tot bocanci. 

 

Vizualizări: 8,149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: