Social

Biserica Mânăstirii Tismana, afectată de cutremur

Cutremurele din Gorj au afectat 25 de lăcaşuri de cult. Două biserici din localitatea Arcani au structura de rezistenţă grav afectată, la fel şi turlele şi arcadele. 

Biserica Mănăstirii Tismana este unul dintre lăcaşurile de cult grav afectate de cutremure. Clădirea, monument istoric, a fost ridicată în secolul XIV de Sfântul Nicodim. Cutremurele au afectat structura de rezistenţă a bisericii.

“Întreaga structură a bisericii este afectată, începând de la pridvor, pronaos, naos și altar. Tot ce înseamnă arcade a crăpat”, a spus o măicuță.

Biserica a fost construită în stil bizantin, cu ziduri de piatră foarte groase, cu trei turle şi susţinută de contraforţi. 

Şi cele două biserici din localitatea gorjeană Arcani au fost grav avariate de cutremure. Pereţii sunt crăpaţi la fel şi arcadele şi turlele.

Afectată de cutremur este şi biserica din oraşul Tismana, dar şi biserica din satul Ungureni.

Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscopul Craiovei, ÎPS Sa Irineu a vizitat o parte dintre bisericile afectate de cutremure.

Şi bisericile din localităţile Târgu Jiu şi Tismana au ziduri fisurate. Preoţii speră ca lăcaşurile să fie consolidate cât mai repede sau reconstruite, în cazul celor grav avariate. 

Vizualizări: 842

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: