Actualitate

Bankwatch vrea să ne convingă că închiderea Carierei Roșia este bună. Protejează 13 specii de nevertebrate!

Așa-zișii ecologiști de la Bankwatch, organizație finanțată din afara României, care a reușit închiderea temporară a Carierei Roșia, susțin că unele voci exagerează efectele acțiunilor lor cu privire la stabilitatea sistemului energetic.

Într-un comunicat fără argumente reale, aceștia susțin că adevăratele probleme sunt legate de modul în care Agenția pentru Protecția Mediului acordă avizele de mediu. Faptul că termocentrala Rovinari asigura 10% din energia țării sau că sute de mineri trebuie mutați de la locurile lor de muncă par niște efecte secundare pentru cei finanțați să convingă lumea că duc o luptă pentru un mediu mai curat, deși țintele lor sunt clare și țin de obiective energetice.

„De când a fost suspendat acordul de mediu și a fost aplicată hotărârea instanței la cariera de cărbune Roșia, la 30 iunie 2022, în sistemul energetic național a fost produsă o cantitate similară de energie cu perioada anterioară suspendării activității“, susțin cei de la Bankwatch, crezând că vorbesc cu proștii. 

Ei nu spun, cu bună știință, că România nu își poate asigura stocurile de cărbune pentru iarnă, ceea ce a dus deja la o nouă creștere a prețului la energie. Și nu spun nici că faptul că nu se face descopertă anul acesta se va reflecta în lipsă de producție anul viitor.

Sigur că mulți români, care nu știu cum funcționează un producător de energie pe bază de cărbune, s-ar putea uita în gura lor, dar minerii și energeticienii își vor da seama de intoxicarea lor.

Pe 22 august, Curtea de Apel București are pe rol procesul prin care CE Oltenia speră să poată obține redeschiderea Carierei Roșia. Porecliții ecologiști au pierdut în ultimele săptămâni războiul mediatic, pe care l-au dominat ani de zile, și pentru să societatea Complexul Energetic Oltenia nu a știut să își apere interesele. Acum cei de la Bankwatch încearcă, lansând pe piață cifre care nu au legătură cu situația în sine, să demonstreze că nu le miroase gura a usturoi, deși au mâncat cu pumnul.

Bankwatch mai susține că un grup de la Rovinari oricum se va închide la finalul anului, iar mii de mineri și energeticieni își pierd oricum locurile de muncă, potrivit planului de restructurare. Este corect, doar că oamenii responsabili cer renegocierea acestui plan, iar ei și alții ca ei atacă din mai multe părți, ca să fie siguri că distrug energia pe cărbune.

Să vă mai dăm un pasaj din susținerile celor de la Bankwatch, care vor să protejeze speciile nevetrebrate, că vertebrații sunt mai puțin importanți: „În apropiere de cariera Roșia există o arie naturală protejată la nivel comunitar (Coridorul Jiului) care conține 18 tipuri de habitate naturale, cu 13 specii de nevertebrate, 13 specii de pești, 5 specii de reptile, 5 specii de mamifere care contribuie la păstrarea echilibrului ecologic“. 

Aia e, cine nu are coloană vertebrală, trebuie protejat.

 

Vizualizări: 3,669

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: