Actualitate

Banii pentru CE Oltenia și CE Hunedoara ar putea veni din PNNR

Guvernul a propus prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) 41,1 miliarde de Euro pentru reforme care vizează schimbări structurale.

Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă prioritățile României și este construit pe 6 piloni: energie verde, digitalizare, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate, politici pentru generația următoare.

Pentru domeniul energiei verzi și al eficienței energetice, se propune alocarea unui buget semnificativ, de 1.800 milioane de euro.

Vor fi realizate investiții pentru decarbonarea producției de energie electrică, iar marii producători de energie care utilizează combustibili fosili solizi (Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara) vor fi restructurați, astfel încât aceștia să utilizeze resurse regenerabile de energie și alți combustibili alternativi, cum ar fi hidrogenul. De asemenea, vor fi invesții și în energia solară în utilizarea hidrogenului și cogenerării de înaltă eficiență.

Tot în sistemul energetic, vor avea loc reforme pentru integrarea bateriilor care să permită exploatarea beneficiilor aduse de acestea într-o măsură cât mai mare.

PNRR vizează și dezvoltarea unui program de investiții pentru operatorii economici din industrie și IMM-uri în vederea implementării măsurilor de eficiență energetică și a sistemelor energetice inteligente.

Finanțări importante vor fi alocate către tehnologiile noi, digitalziarea capacităților verzi și către proiectele demonstrative cu impact în creșterea eficienței energetice pentru reducerea gazelor cu efect de seră.

Nici domeniile de nișă nu vor fi ocolite. Planul PNRR propus, prevede crearea unui sistem de granturi pentru cercetare și dezvoltare în domenii de nișă, cum ar fi acumulatorii de litiu sau hidrogen verde.

În plus, introducerea pe scară largă a hidrogenului în rețeaua de gaze naturale va fi finanțată, iar prin investiții majore, se va obține dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale în amestec cu hidrogen și alte gaze verzi, făcând astfel posibilă modernizarea, reabilitarea și adaptarea la noi condiții benefice.

Vizualizări: 2,608

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: