Ultima oră

Baloanele cu heliu vor aduce ploaia

România ar putea folosi baloanele cu heliu, generatoare terestre și avioane speciale pentru a crește precipitațiile în contextul în care seceta devine un fenomen tot mai răspândit.

Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, a început să testeze, în vederea omologării, și aceste sisteme, în afară de rachetele antigrindină care pot fi folosite și pentru creșterea precipitațiilor.

De anul trecut, MADR testează și tehnologia baloanelor cu heliu, primele teste făcându-se la Cotnari, unde au fost folosite 5 instalații aduse din Franța. Acest sistem de producere a ploii presupune montarea unei stații de lansare automatizată care are capacitatea de a lansa șase baloane cu heliu, unul după altul. Baloanele au o componentă pirotehnică cu iodură de argint sau sare care se eliberează în nori, producând aerosoli. „Folosind aceste baloane, ploaia apare la o distanță de 5-10 km de locul lansării, iar cantitatea de apă produsă este între intre 5 și 20 de litri pe mp, în funcție de gradul de încărcare a atmosferei. Vrem să folosim baloanele cu heliu și anul acesta. D0rim să achiziționăm instalații de lansare cu heliu și suntem în curs de analiză a locurilor unde le vom monta”, a declarat pentru Economica Gheorghe Căunei, directorul Autorității Pentru Administrarea Sistemului Național Antigridină și de Creștere a Precipitațiilor.

Baloanele se ansamblează în Franța, iar componenta pirotehnică în Germania.

 

 

Vizualizări: 545

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: