Politică

Audieri în Parlament pe tema blocării investițiilor la hidrocentralele de pe Jiu. “Trebuie să protejăm o specie de rac pe care nu a văzut-o nimeni”

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a fost audiat în Comisia parlamentară de anchetă privind creşterea preţurilor la produsele energetice, unde au fost chemaţi inclusiv reprezentanţi ai Administraţiei Apelor Române, Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, instituţii acuzate că blochează proiecte de investiţii.

În amenajarea hidroenergetică a Jiului, Hidroelectrica a investit 155 de milioane de euro, dar lucrările au fost blocate prin hotărâre judecătorească atunci când erau aproape finalizate.

„La Bumbeşti am reluat toate procedurile în conformitate cu legislaţia actuală. Ne aflăm într-o fază extrem de avansată. Am depus documentaţia de mai bine de două luni şi jumătate pentru a intra în ultimele etape de evaluarea pentru obţinerea acordului de mediu. Deocamdată, nu am primit niciun feedback de la autorităţi. În cazul de faţă avem o serie de sarcini date de autorităţile de mediu în ceea ce priveşte măsurile pe care trebuie să le implementăm pentru a fi în concordanţă cu ceea ce ne cer cei de la Ariile Protejate”, a precizat Badea, în cadrul comisiei parlamentare de anchetă. 

Badea a spus că trebuie protejată o specie de rac pe care nu a văzut-o nimeni până acum. “Avem de protejat un arin care se găseşte în toată Europa. Avem de protejat acest peşte care, tot din informaţii publice, nu reprezintă şi nu are niciun fel de importanţă economică, şi avem de protejat un rac care nu a fost niciodată găsit, dar ar fi condiţii să trăiască acolo. În astfel de situaţii derizorii ne găsim noi cu măsurile pe care ar trebui să le implementăm. Mai mult decât atât, avem obligaţia ca, timp de zece ani, să căutăm acel rac. Încă nu l-a găsit nimeni…”, a mai spus Badea.

Amenajarea hidroenergetică de pe Jiu presupune construirea unui baraj şi a unei microhidrocentrale la Livezeni şi a 2 centrale hidroelectrice la Dumitra şi Bumbeşti Jiu. Lucrările au început în 2004 şi ar fi realizate în proporţie de 90%.

„Cazul de la Bumbeşti, cel mai dramatic dintre toate, pentru că, din păcate, avem şi o hotărâre judecătorească dată în anul 2017 prin care ni s-a anulat autorizaţia de construire, motivul fiind că, schimbându-se legislaţia, trebuie actualizat acordul de mediu”, a mai afirmat Bogdan Badea.

Mai multe organizații de mediu finanțate din afara țării contestă orice act obținut de Hidroelectrica, pentru a bloca în continuare investiția de pe Jiu. 

Vizualizări: 4,832

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: