Social

Au făcut bani din mangal și i-au dat pe amendă

Sunt localnici în comuna gorjeană Baia de Fier care își câștigă existența din producerea mangalului, dar vor renunța probabil, din cauza amenzilor.

Garda de Mediu Gorj a trimis o echipă de control și în acest an. "Disconfortul produs de anumite activități tradiționale din localitatea Baia de Fier a condus la aplicarea altor sancțiuni contravenționale de către comisari Gărzii de Mediu Gorj. Au fost aplicate sancțiuni contraventionale în valoare totală de 40.000 lei tuturor celor care au procedat la poluareaa atmosferică prin activitatea de producere a mangalului", a comunicat instituția.

Mangalul este un cărbune uşor, sfărâmicios, obţinut prin arderea incompletă a lemnelor în cuptoare speciale sau prin stingerea forţată a jeraticului.

Cărbunele de lemn se obține stivuind lemnul în grămezi acoperite cu un strat de argilă, cărora li se da foc. O parte din lemn se topește, consumând tot oxigenul, iar caldura rezultata transforma restul în cărbune. 

Cărbunele de lemn se utilizează si pentru afumarea cărnii, deoarece conține substanțe fungistatice, care inhibă dezvoltarea microbilor, a mucegaiurilor și a ciupercilor, la suprafața cărnii, conferind, în acelasi timp, un gust deosebit acestor alimente.

Și uite așa, mai distrugem o activitate tradițională...

Vizualizări: 2,071

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: