Social

Atestare pentru experţi tehnici pe siguranţă seismică

Lipsa experților tehnici pe siguranță seismică s-a constatat după cele două seisme din februarie din Gorj când au fost aduși experți de la București pentru a constata daunele clădirilor afectate.

Din cauza lipsei experților, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a anunțat că va organiza un nou examen de atestare profesională a experţilor tehnici, ministrul Cseke Attila precizând că vor fi atestaţi inclusiv experţi în siguranţă seismică. 

„Consolidarea clădirilor expuse riscului seismic a reprezentat, încă de la începutul mandatului meu de ministru, o prioritate absolută şi ne propunem să atestăm un număr suficient de experţi tehnici, mai ales pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, întrucât aceştia au competenţe pentru expertizarea tehnică a construcţiilor, inclusiv în ceea ce priveşte evaluarea seismică”, a precizat ministrul Cseke Attila.

Oficialul guvernului a argumentat atestarea și prin faptul că în judeţele cele mai expuse riscului seismic din România, sunt foarte puţini experţi din acest domeniu sau nu sunt deloc: „De exemplu, în judeţul Gorj, afectat luna trecută de cutremure, este înregistrat un singur expert tehnic, la fel şi în judeţul Vrancea, care a înregistrat un cutremur de magnitudinea de 4,1°, sau în judeţul Buzău. În judeţele Bistriţa-Năsăud, Ialomiţa, Giurgiu, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vaslui, nu există niciun expert tehnic atestat”.

Atestarea va avea loc în perioada 26-30 iunie 2023 și va consta în examene de tip test-grilă  care vor fi susţinute cu sprijinul universităţilor de specialitate. Înscrierile pentru susţinerea examenelor sunt realizate exclusiv on-line, în perioada 3 aprilie – 4 mai 2023, în portalul creat de MDLPA în acest scop: https://atestari.mdlpa.ro/portal/inscriere .

Vizualizări: 564

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: