Actualitate

Așa arată harta epicentrelor cutremurelor din ultima săptămână

“Pentru vizualizarea cutremurelor în timp real, dar și a celor din Catalogul ROMPLUS, recomand harta interactivă realizată în cadrul Proiectului Phenomenal”, a transmis pe pagina de socializare cercetătorul Dragoș Toma-Dănilă.

Găsiți link-ul aici, dar am făcut câteva capturi pentru cititorii noștri.

În captura de deschidere, vedeți epicentrele tuturor seismelor din ultima săptămână.

Mai jos aveți harta epicentrelor cutremurelor care au fost mai mai de trei grade pe scara Richter, apoi harta cu cele de peste patru grade și cealaltă este cea e epicentrelor celor două seisme mai mari de cinci grade pe scara Richter.

Reținem însă o afirmație îngrijorătoare a omului de știință. “Trebuie din nou să fac mențiunea: între cutremurele de suprafață (până în 20 km adâncime de regulă) și cele de adâncime intermediară din zona Vrancea (la 90 - 150 km adâncime) este o diferență majoră, în ce privește zona potențial afectată. Un cutremur mai mare de 7,0 din zona Vrancea poate afecta puternic cel puțin jumătate din teritoriul României, pe când unul de suprafață cu magnitudine 6,0 - 6,5 poate fi devastator, dar într-o zonă mult mai restrânsă: de până la 50 - 100 km distanță epicentrală, de regulă”, a transmis acesta.

 

Vizualizări: 1,937

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: