Social

Arafat a explicat de ce nu este anunțată populația înainte de cutremure

Senzorul de cutremure este un dispozitiv electronic care detectează seismul înainte de producerea lui iar șeful DSU, Raed Arafat, a dezvăluit vineri că nu o poate  face cu mult timp înainte pentru a alerta populația. 

Analizând explicațiile de mai jos, trebuie să ne mulțumim doar cu atât. În traducere liberă, conform tehnologiei avansate, aflăm despre cutremur când deja avem tavanul guler. Ferească Dumnezeu! 

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a recunoscut că există senzori de cutremure dar populaţia din România nu este anunţată înainte de producerea cutremurelor, Motivul este, în opinia șefului DSU, că populația nu este pregătită şi s-ar crea panică, timpul dintre detectarea unui cutremur de către senzor și producerea acestuia fiind de  doar 25 de secunde. 

În cadrul unei conferințe de presă, Arafat a explicat vineri  de ce nu se apelează la astfel de senzori pentru a alerta populația. Explicația oficialului a fost aceea că că unii cetăţeni ar putea încerca să coboare pe scări, dacă ar fi anunţaţi că se produce un seism în câteva secunde. Arafat a spus că se estimează că sunt 25 de secunde din momentul în care senzorul detectează un viitor cutremur şi până la producerea sa, dar nu întotdeauna acesta este intervalul şi nici nu a fost luat aici în calcul timpul necesar pentru elaborarea şi transmiterea mesajului de alertare.

În acest caz senzorii de cutremure sunt buni, în opinia șefului DSU pentru că, prin automatizare, pot întrerupe anumite procese, cum ar fi oprirea trenurilor care circulă sau a centralelor nucleare.

Raed Arafat a mai explicat și faptul că, nu se poate prezice un cutremur într-o perioadă de timp mai mare. “Nu vine pentru că noi avem proba că vine, dar vine pentru că toate zonele seismice ajung să aibă cândva un cutremur. Dacă a fost în zona asta un cutremur de peste 7 grade în 1977, absolut nimeni dintre noi nu ştie când va fi următorul şi dacă următorul va de 7, de jumătate, de 7,2, de 6,8, dar faptul că o zonă seismică va avea cândva un cutremur este normal să ne gândim la acest lucru. Nimeni nu poate vă prezică şi vă spună că va fi peste o lună, peste două, peste trei. Nimeni nu ştie. Poate să fie mult mai târziu şi sperăm să fie mult mai târziu pentru că dacă e mult mai târziu avem timp să facem consolidarea”, a declarat Arafat, într-o conferinţă de presă.

Cert este că un cutremur nu poate fi anticipat cu mai mult de câteva zeci de secunde înainte de a produce efecte dar Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a creat Sistemul Early Warning (Sistemul Rapid de Alertare – REWS) prin care cutremurele de magnitudine de la 5.0 până la 7+ sunt anunțate printr-o alarmă cu 10-20 de secunde înainte de producere, tocmai pentru a ajuta anumite ramuri economice în care un cutremur ar produce un dezastru și mai mare dacă activitățile nu ar fi oprite. 

Vizualizări: 1,609

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: