Social

Amendați pentru animalele vândute. Micii fermieri, vânați de autorități!

Mai mulți gorjeni au fost amendați în ultimele zile fie pentru că dețineau animale neînregistrate, fie pentru că au vândut animalele crescute în gospodărie. Cinci astfel de amenzi cuprinse între 1.200 și 1.500 de lei au fost date în doar câteva zile de inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare Gorj.

 

Totul se întâmplă într-un moment în care autoritățile au înăsprit din nou legislația, pentru a obliga oamenii să renunțe la activitatea de creștere a animalelor în propriile gospodării.

Toți românii care cresc animale în gospodării vor fi obligați să le înregistreze oficial și să le asigure condițiile de biosecuritate. Potrivit unui Ordin al ANSVSA, publicat deja în Monitorul Oficial, medicii veterinari vor inventaria animalele din bătătură, iar proprietarii nu vor mai putea sacrifica animalele decât pentru consum propriu. 

Totodată, orice transport al unui animal, obligatoriu microcipat sau ștanțat, trebuie să dețină documente de circulație.

Fiecare exploatație din România trebuie înregistrată în SNIÎA, inclusiv cea nonprofesională, adică ferma de suine de subzistență cu maximum 5 capete, prin atribuirea unui cod alfanumeric unic și permanent generat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau de DSVSA pentru exploatațiile comerciale. 

Pentru înregistrarea exploatațiilor nonprofesionale, proprietarul care dorește deschiderea unei exploatații va notifica medicul veterinar de liberă practică împuternicit, precizând speciile de animale pentru care se solicită deschiderea exploatației. 

Notificarea trebuie însoțită de cartea de identitate a proprietarului și de documentele de proprietate pentru suprafața de teren unde dorește să deschidă exploatația sau documentele care, conform legii, atestă dreptul de utilizare a spațiului destinat creșterii/îngrijirii animalelor, spațiu care trebuie să fie bine delimitat față de alte exploatații, în vederea verificării realității datelor înscrise în notificare. 

Medicul veterinar de liberă practică împuternicit se va deplasa la fața locului și va verifica existența spațiilor necesare creșterii animalelor. În cazul exploatațiilor cu porcine, noua exploatație va fi înregistrată doar după ce a verificat respectarea condițiilor de biosecuritate stabilite de legislația sanitar-veterinară în vigoare și a constatat îndeplinirea acestora.

Proprietarii de exploatați și deținătorii de animale sunt obligați să permită medicului veterinar să desfășoare controale pentru a verifica animalele. 

În termen de 3 zile lucrătoare de la nașterea sau achiziționarea oricăror animale din speciile bovine, ovine, caprine, porcine, camelide, cervidee și reni, deținătorul de animale va notifica nașterea/prezența respectivelor animale în exploatație medicului veterinar de liberă practică împuternicit, prezentând acestuia documentul de circulație pentru animalele achiziționate. 

Fiecare deținător de animale va avea obligația de a notifica medicului veterinar de liberă practică împuternicit orice intenție de mișcare a animalelor din speciile bovine, ovine, caprine, porcine, camelide, cervidee și reni. în acest scop, solicită acestuia înregistrarea și eliberarea documentului de circulație, în format electronic sau tipărit, și pune la dispoziția acestuia animalele pentru verificarea identității.

Vizualizări: 1,397

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: