Politică

Ajutorul de stat pentru CE Oltenia, votat în Senat

Senatorii au adoptat, luni, proiectul iniţiat de Guvern care are ca obiect de reglementare modificarea OUG nr.21/2021 pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat de restructurare Societăţii "Complexul Energetic Oltenia" - SA.

Într-o intervenţie în plen, senatorul AUR Mircea Dăneasă şi-a exprimat îndoiala că Guvernul va putea restructura complexul energetic, însă a adăugat că grupul pe care îl reprezintă va vota în favoarea proiectului.

"Acest proiect de lege, care se referă la Complexul Energetic Oltenia SA, are un fond de un 1.880.460.000 de lei din fondul de privatizare. Pentru certificatele verzi (n.r. - de carbon) sunt alocate 182 de milioane euro, iar suma care va rămâne pentru restructurare, tradusă în euro, este aproape 48,5 milioane, bani cu care nu se poate restructura complexul, o companie cu o cifră de afaceri de 3 miliarde de lei, cu datorii de 2.277.000.000 lei şi care are un capital propriu mai mic decât datoria. Noi susţinem restructurarea", a spus, printre altele, Dăneasă.

Senatorul PNL Sorin Bumb a declarat la rândul său că acest proiect ţine de reorganizarea şi restructurarea Complexului Energetic Oltenia, care produce 21% din sistemul energetic naţional, menţionând că ar trebui să fie sprijinit de toată lumea, "pentru că nu avem ce pune în loc".

Senatorul PSD Maricel Popa a menţionat că grupul social-democraţilor va vota "pentru", însă a adăugat că Guvernul trebuie să acorde o importanţă deosebită restructurării şi modernizării, nu investiţiilor în "resuscitări" economice.

Senatorul UDMR Antal Istvan Lorand a arătat că Guvernul are o sarcină grea. "Guvernul are o sarcină grea, pentru că trebuie să îmbunătăţească investiţii nefăcute în trecut. Această OUG 27, pur şi simplu, face o modificare de definiţie în cadrul OUG 21. UDMR va vota 'pentru'", a punctat senatorul.

Cristian Bordei, de la USR PLUS, a insistat asupra faptului că există deja, la Comisia Europeană, un plan de restructurare în valoare de peste un miliard de euro.

Proiectul pentru aprobarea OUG nr. 27/2021 privind modificarea OUG nr.21/2021 pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat de restructurare Societăţii "Complexul Energetic Oltenia" - S.A. a fost trimis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Vizualizări: 2,326

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: