Politică

Zeci de instituții publice dispar prin comasare

Guvernul are în lucru o ordonanță de urgență prin care va comasa instituțiile mici, mai ales dacă activitatea se suprapune. Mai exact, toate instituțiile care au mai puțin de 50 de angajați trebuie comasate.

Consiliul Județean Gorj are, de exemplu, Ansamblul Folcloric Profesionist “Doina Gorjului” cu peste 50 de salariați, Școala Populară de Arte și Centrul Județean pentru Promovarea și Păstrarea Culturii Tradiționale, cu mai puțin de 50 de salariați fiecare. Și este posibil să treacă de CJ Gorj și Direcția de Cultură.

Toate sunt despre folclor și tradiție, chiar dacă una formează artiști, alta are artiști consacrați și cealaltă are și o altă componentă, decât cea folclorică.

Potrivit organigramei publicate pe site, Școala Populară de Arte Târgu Jiu are 40 de posturi, din care patru de conducere. Cam o treime din posturi sunt din zona contabilitate, resurse umane achiziții publice, ori așa este cam pe la toate instituțiile.

Intenția guvernului este ca, prin comasarea instituțiilor, să reducă numărul celor care sunt pe partea administrativă.

Muzeul Județean Gorj, care are peste 50 de posturi în organigramă, include muzeul de istorie, muzeul de artă, muzeul satului și mai multe case memoriale. Acesta îndeplinește condițiile de a rămâne instituție de sine stătătoare, dar la Târgu Jiu mai există Muzeul Național “Constantin Brâncuși”, care ține de Ministerul Culturii și nu are decât o mână de salariați și, mai grav, nicio operă de patrimoniu. Va fi desființat muzeul de noua ordonanță? Greu de spus. 

Tot de Consiliul Județean Gorj ține Biblioteca Județean “Christian Tell”, care are 35 de posturi în organigramă. Doar că nu prea ai cu ce să o comasezi, nefiind o altă instituție cu acest specific. Nici Serviciul Public Județean Salvamont Gorj și nici Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor și a Activităților de Salubrizare Gorj nu au numărul minim de 50 de salariați, dar nici Direcția Comunitară Județeană de Evidență a Persoanelor Gorj. Cum vor fi reorganizate, rămâne de văzut.

Dacă la nivelul instituțiilor județene sunt astfel de probleme, la cele care țin de localități este și mai puțin probabil să poată funcționa ceva, dacă intră legea în vigoare. Căminele culturale, casele de cultură nu au decât câțiva angajați.

Pe de altă parte, guvernul vrea ca fiecare minister să aibă o singură structură în teritoriu. Ori, Ministerul Muncii, de exemplu, are Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Județean pentru Ocuparea Forței de Muncă, Casa de Pensii, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. Despre comasarea acestora s-a tot vorbit în ultimii ani, dar nu s-a materializat nimic.

Va fi interesant de urmărit dacă premierul Marcel Ciolacu merge până la capăt, pentru că presiunile din teritoriu sunt deja foarte mari.

Vizualizări: 1,835

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: