Politică

Weber: Un grup energetic închis e un grup terminat

Ceață multă dinspre Ministerul Energiei. Nici la aproape cinci luni de când s-a lăudat că a transmis la Bruxelles propunerea ca planul de restructurare pentru Complexul Oltenia să fie amânat nu se știe clar ce s-a discutat și cum a reacționat Comisia Europeană. Am discutat. Să vedem, așa ar fi răspuns ministrul Sebastian Burduja când a fost întrebat de un parlamentar de Gorj care au fost concluziile întâlnirii.

 

Deputatul Mihai Weber a declarat într-o emisiune la Gorj Online că a decis să-i facă o interpelare ministrului Energiei, dar până acum nu a primit niciun răspuns: „Au fost discuții cu actualul ministru Burduja. Ministerul Energiei a fost condus de liberali. S-a discutat și cu ultimul ministru, cu domnul Burduja. Alcătuirea acelei comisii care să strângă toate datele și să formuleze o susținere, o fundamentare în momentul în care se va merge la Comisia Europeană. Până în octombrie, anul trecut, a fost termenul pentru acest act și a fost trimis la Bruxelles. Când am văzut că nu primesc niciun răspuns, în decembrie, am trecut la întrebări. Ce s-a întâmplat? N-ați găsit pe nimeni acasă? V-a dat o prăjitură, nu v-a dat, să știm și noi. Nu am primit niciun răspuns. Doar ceva ambiguu. Am discutat, să vedem, Comisia nu și-a asumat nimic”.

 

Parlamentarul a subliniat ce știe deja toată lumea, mai puțin fix cei care ar putea face demersuri serioase la Bruxelles, nu doar să mimeze interesul. Închiderea mineritului din Gorj trebuie amânată cu cel puțin doi ani pentru că nu este nimic de pus în locul cărbunelui.

 

„Am făcut interpelare să-mi spună ce s-a întâmplat, ce concluzii sunt. Acceptă sau nu Comisia negocierea? Toate acele termene asumate prin acel program sunt nerealiste. Trebuie construite noi capacități. Banii îi luăm din Fondul de Modernizare, dar există și contribuția CEO. Termenele de începere deja sunt decalate cu cel puțin doi ani în momentul de față. Eu cum pot să spun că închid un grup în 2026? Lasă-le pe cele vechi să funcționeze până când vor fi gata cele noi. Acel plan de restructurare a fost prins în PNRR cu copy-paste, fără vreo modificare. Oamenii din afara sistemului nu înțeleg că dacă ai închis un grup e terminat”, a mai spus Weber, într-o emisiune la Gorj Online.

 

Deputatul a mai punctat și faptul că un reactor de la Cernavodă va intra în mentenanță și că echilibrarea Sistemului Energetic Național se va face cu energie pe cărbune.

Vizualizări: 833

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: