Politică

Weber anunță o nouă lege pentru proiectele hidro de pe Jiu și Mureș

Investițiile la hidrocentralele de pe Jiu și Mureș trebuie finalizate, susține deputatul PSD Gorj, Mihai Weber, după ce useriștii au reușit din nou să blocheze aceste proiecte, legându-se de o chichiță legislativă.

În mod clar, USR are o politică prin care urmărește pierderea independenței energetice a României, prin blocarea oricărui proiect energetic sigur. Susțin doar eolienele și fotovoltaicele, pentru că știu că România nu are o climă care să asigure o stabilitate a producției energetice de acest fel.

Weber anunță că PSD va depune o altă lege, pentru continuarea acestor proiecte. “Parlamentarii PSD au pregătit și vor depune în regim de urgență, în corelare cu decizia Curții Constituționale a României, proiectul privind finalizarea lucrărilor la hidrocentralele de pe râurile Jiu și Mureș. Este vorba despre amenajarea hidroenergetică Bumbești - Dumitra - Livezeni, de pe râul Jiu, începută în anul 2004 și finalizată în proporție de peste 90% și proiectul hidroenergetic de la Răstolița, pe râul Mureș, finalizat, de asemenea, în procent foarte mare”, a transmis Mihai Weber.

Odată finalizate, aceste obiective pot alimenta cu energie peste 300.000 de gospodării, a mai transmis deputatul. “În plină criză a energiei, când românii sunt asaltați de facturi uriașe, într-o situație geopolitică extrem de complicată, cu un război la granițele României, cred că este cazul să fim realiști, să ne reanalizăm prioritățile și să găsim soluții viabile pentru a crește producția de energie a României și pentru a diminua dependența de sursele de energie din exterior. Avem nevoie de alternative viabile, ușor de implementat care să-și dovedească rapid beneficiile pentru cetățeni la criza energetică care macină întreaga lume”, este de părere liderul PSD Gorj.

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea USR pe legea prin care PSD, PNL, UDMR şi AUR au dat undă verde construirii de hidrocentrale mici în ariile protejate. 

Useriștii, care cred că românii sunt proști, susțineau când au depus sesizarea că  majoritatea parlamentară „apără interesele băieţilor deştepţi din energie şi îi scapă de răspundere penală pe cei care au cheltuit circa 300 milioane de euro în proiecte ilegale”.  Asta ca și cum, dacă s-au furat bani în aceste proiecte, procurorii nu și-ar putea face ancheta, dacă sunt hidrocentralele terminate. Ba, cred că abia dacă s-ar relua lucrările, s-ar vedea dacă s-a furat și cât s-a furat. Useriștii vor însă să împiedice orice proiect energetic al României, iar dacă ați urmări ce fac, nu ce scot pe gură, ați înțelege că așa este.

Vizualizări: 2,154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: