Social

Vom fi amprentați când ne schimbăm actul de identitate

Începând din luna august a acestui an, românii vor avea carte de identitate electronică, de mărimea unui card bancar. Buletinul va conține un CIP cu elemente de securitate suplimentare, cu ar fi amprentele și imaginea facială. Astfel de buletine sunt și în Belgia sau Germania.

Oficialii din Ministerul de Interne vin cu promisiunea că o astfel de carte de identitate ne va scăpa de mersul la ghișeu, pentru procurarea anumitor acte. Aceștia lucrează acum la proiectarea noului buletin, ce va conține o cheie criptografică cu care ne vom putea loga în sistemele informatice ale statului.

Noul buletin electronic va fi greu de contrafăcut, după cum spun specialiștii de la Ministerul de Interne. Buletinul actual este confecționat după o tehnologie din anii ’90, ceea ce îl face extrem de ușor de falsificat. România a fost obligată de Uniune Europeană să întărească măsurile de securitate.

Direcția pentru Evidența persoanelor lucrează la proiectarea noului act, anunțând deja că primul astfel de buletin va fi emis în data de 2 august.

Cei cărora le expiră actul de identitate vor putea opta pentru a primi noul buletin electronic. Cei care nu doresc un document cu CIP, pot opta pentru buletinul simplu, doar că nu vor mai putea călători în baza lui în afara granițelor.

Legat de noul aspect, chestorul Cătălin Giulescu a venit cu precizări. “Pe față vom avea in primul rand însemnele Uniunii Europene, cele 12 steluțe galbene, iar în interiorul acestora va fi însemnul statului emitent. Numele prenumele, CNP-ul, data nașterii, data expirării, seria și numărul și emitentul. Pe verso vom avea data emiterii și domiciliul. În acest moment discutăm de tipărirea domiciliului pe cartea electronică.”, a declarat acesta.

În premieră și copiii vor putea avea buletin electronic, indiferent de vârstă, la solicitarea părinților. Taxa pentru noul act va fi de cel puțin 15 euro.

Vizualizări: 1,581

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: