Actualitate

Vești proaste de la Bruxelles. Investigația planului de restructurare va mai dura câteva luni

Au apărut primele informații după vizita ministrului Energiei la Bruxelles. Acestea au venit de la Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, care l-a însoțit. Chirițoiu a spus că investigaţia derulată de Comisia Europeană referitoare la planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia va mai dura câteva luni, însă statul român va ajuta compania să achiziţioneze certificatele de emisii până la finele lunii aprilie fără penalităţi.

„A fost o întâlnire de parcurs, nu suntem în etapa în care primim aprobarea finală a Comisiei pentru programele de restructurare. Comisia a spus că, într-adevăr, sunt progrese faţă de planul inţial, dar nu suntem încă la varianta finală a planului”, a spus Chirițoiu. 

La capitolul progrese ar fi încercarea CE Oltenia de a atrage bănci și alte companii care să investească alături de Oltenia în noile capacităţi pe gaz şi panouri fotovoltaice. “Deci planul e mai credibil aşa, pentru că arată că există surse de finanţare pentru partea care nu revine statului”, a precizat Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, Complexul Oltenia trebuie să dovedească faptul că sunt garantate fondurile care vor reprezenta contribuţia companiei, care să fie cel puţin 50% din costurile programului de restructurare.

El a susţinut că autorităţile române vor căuta soluţii în următoarea perioadă pentru a îmbunătăţi planul de restructurare. „Comisia nu este încă în faza în care să poată să aprobe acest plan. Trebuie să fie parcursă această perioadă de consultare publică, ce spun terţii, şi să epuizăm posibilitatea apariţiei unor investitori care să preia active din Oltenia. Această etapă de consultare publică ar trebui să dureze o lună-două. Între timp vom purta discuţii cu ministerul şi cu compania să vedem cum putem îmbunătăţi planul şi cum putem să atragem resurse non-publice, care trebuie să fie surse certe”, a susţinut Chiriţoiu.

Întrebat care sunt şansele ca planul să fie aprobat până la finalul lunii aprilie, el a răspuns: „Acesta este obiectivul pe care ni l-am stabilit, dar nu ţine numai de noi, deşi am acţionat în acest sens. Există şanse, dar în acelaşi timp nu exclud situaţia în care va mai dura câteva luni”.

 


 

 

 

 

 

 

Vizualizări: 2,036

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: