Actualitate

Va fi amânat valul de pensionări din CEO?

Minerii și energeticienii se întreabă dacă nu cumva autoritățile clocesc noi metode prin care să amâne aplicarea în integralitate a Legii 197/2021. Deși din luna mai ar trebui să înceapă un val de pensionări, Complexul Energetic Oltenia nu face niciun demers pentru a angaja oameni în loc.

Dacă ar fi avut de gând să angajeze imediat, ar fi apărut deja anunțurile de recrutare.

În aceste condiții, salariații se întreabă pe paginile de socializare dacă nu cumva au fost găsite noi metode de întârziere a aplicării legii. Deja politicienii fac asta de aproape doi ani.

Pe 13 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit clar că salariații din producție se pot pensiona la 52 de ani, dacă au 30 de ani vechime, din care 25 în cariere miniere sau termocentrale. Asta indiferent dacă au fost încadrați sau nu în condiții speciale și indiferent dacă s-au plătit sau nu contribuții.

Motivarea ICCJ ar trebui să apară cel mai târziu săptămâna viitoare, iar după aceea Casa Națională de Pensii să își revizuiască atitudinea față de această lege, deoarece în prezent consideră că nu pot fi recunoscute retroactiv condițiile grele de muncă.

Doar că vine rotativa guvernamentală, o mai lălăie două luni și cu asta, apoi mai întârzie cu adeverințele... Una peste alta, la finalul verii, oamenii ar trebui să fie în pensie, indiferent la ce tertipuri se mai recurge. 

Întrebarea care rămâne este: de ce nu dau drumul la angajări?

Vizualizări: 3,612

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: