Social

Un nou cutremur în Gorj după o săptămână de liniște

Timp de o săptămână au lipsit cutremurele din zona seismică Gorj dar acestea au revenit joi când s-a înregistrat un cutremur de intensitate mică.

Senzorii de cutremure din Gorj nu au mai înregistrat nimic în ultimele șapte zile în care s-au produs cutremure în România, doar în zona Vrancea – Buzău. Joi însă s-a produs un nou cutremur slab, cu magnitudinea de 2,6, la o adâncime de 13,7 kilometri cu epicentrul în localitatea Bâlta.

”În ziua de 13.04.2023, 17:22:04 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.6, la adâncimea de 13.7 km. Cutremurul s-a produs la 20km NV de Targu Jiu, 66km S de Hunedoara, 67km NE de Drobeta-Turnu Severin, 81km S de Deva, 94km E de Resita”, a fost anunțul celor de la INFP. 

Institutul care se ocupă de statistica seismelor din România a anunțat recent că, 13 februarie până acum s-au produs peste 2.000 de seisme iar Gorjul a devenit epicentrul cutremurelor din România. 

“Începând cu 13 februarie 2023, odată cu producerea cutremurului de 5.2 ML, această zonă a devenit epicentrul cercetătorilor, în ceea ce privește reevaluarea hazardului și a riscului seismic în regiunea Olteniei şi a Carpaţilor Meridionali. Astfel, până la momentul acestui studiu, au fost înregistrate în această zonă, aproximativ 2150 de cutremure, dintre acestea 36 având magnitudine ≥ 3 ML.  Sistemul de tip dublet seismic înregistrat în această perioadă reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune. Cele trei cutremure cu magnitudini de 4.9 ML, respectiv 5.2 și 5.7 ML au fost resimțite cu intensitățile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate. Numărul ridicat de replici înregistrate după cutremurele moderate din Gorj se explică prin faptul că dezvoltarea Rețelei Seismice Naționale a permis detectarea și înregistrarea mai precisă a cutremurelor, dar și a microcutremurelor. Cu siguranță că și cutremurele moderate din trecut au fost urmate de multiple replici, dar acestea nu au fost înregistrate anterior din cauza absenței instrumentelor de măsură și a nivelului de înțelegere a fenomenului seismic”, a explicat INFP într-un comunicat în care a subliniat și faptul că aceste seisme sunt de natură tectonică, seismicitatea din această zonă datorându-se tensiunilor acumulate la contactul dintre Platforma Moesică și orogenul Carpaților Meridionali. 

Vizualizări: 838

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: