antiVirale

Tradiții și meșteșuguri gorjenești, promovate în Germania

„Ziua Națională a României”, ediția I, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a ajuns la final. 

Astfel, în data de 25 noiembrie 2023, românii stabiliți în  Heidelberg, Germania, s-au adunat pentru a sărbători într-un mod autentic și plin de culoare Ziua Națională a României. Participanții au demonstrat că obiceiurile, tradiția, limba și muzica populară sunt păstrate cu sfințenie, oriunde în lume.

Îndrăgiții interpreți de muzică populară Maria Loga, Carmen Felicia Sarcină, Ștefan Popescu, Maria Violeta Cojocaru, Yasmine Polacek, Lorena Tudorescu și Andrei Ciotor, acompaniați de orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Lătărețu”, dirijor Andrei Carcalicea, au întreținut atmosfera și au adus un zâmbet participanților în schimbul căruia au primit apreciere prin aplauze prelungite.

Totododată, Ansamblul de dansuri populare „Doina Jilțului” al Primăriei Drăgotești a adus în prim-plan frumusețea și complexitatea dansurilor tradiționale românești. Grupul de fluierași din Drăgotești a adus, de asemenea, o notă distinctivă de autenticitate și tradiție în cadrul evenimentului.

Meșterii populari Claudia Drăghescu – țesut/cusut, Daniel Preduț – arta lemnului și Tiberiu Ecovescu – iconărit, au oferit o „privire” în universul meșteșugurilor tradiționale românești, captivând publicul cu abilităților lor iscusite și pasiunea pentru tradiție. Participanții au fost încurajați să sprijine și să păstreze meșteșugurile tradiționale românești, contribuind astfel la moștenirea culturală.

„Comunitatea de români din Heidelberg a participat activ la eveniment, manifestând entuziasm și bucurie în cadrul fiecărei prestații. Artiștii, meșterii populari și toți cei împlicați în organizarea evenimentului au primit aprecieri din partea publicului, subliniind astfel recunoașterea eforturilor depuse pentru a oferi o seară memorabilă”, a anunțat Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu.

Vizualizări: 393

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din antiVirale:

Citește și: