La modă

Tezaur descoperit de doi detectorişti pe un teren agricol

Căutătorii de metale, numiți și detectoriști pentru că folosesc detectoarele de metale, au găsit un tezaur numismatic cu aproximativ 800 de denari romani, pe un teren agricol din Alba Iulia.

Potrivit specialiștilor este posibil ca acesta să fie cel mai mare tezaur de acest gen găsit în judeţul Alba Iulia până acum. Cei care l-au găsit sunt doi detectorişti autorizaţi, aceștia căutând metale vechi pe un teren agricol din Alba pe care fusese efectuată anterior lucrarea de arătură de toamnă.

Cei doi au mărturisit că au vrut să facă o plimbare pentru a mai arde caloriile după Crăciun și s-au echipat corespunzător cu detectoare. „Când să ne închidem detectoarele, ne aşteptau 729 denari romani, plus alte câteva zeci în ulcica care le-a fost aproape două mii de ani 'casă'”, au scris aceștia pe Facebook precizând că au sunat un arheolog care i-a supravegheat video la procedura de scoatere a tezaurului din mocirlă, pentru că acesta se afla în concediu.

Anterior descoperirii lor vasul în care se afla tezaurul a fost mutat de la locul iniţial şi spart de grapa sau plugul de tractor în timpul lucrării de arătură.

Vizualizări: 1,257

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din La modă:

Citește și: