Actualitate

Termocentrală scoasă la vânzare

Termocentrala Romag Halânga din Mehedinți a fost scoasă la vânzare cu prețul de pornire de 47 milioane euro.

EURO INSOL, lichidator judiciar al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, organizează licitația pe 30 martie. Ofertele se depun până cu trei zile înainte.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța încă din 2021 ce planuri are cu Halânga. “Avem planurile-pilot de construcție a unei centrale, de exemplu, la Halânga, (…) pe amplasamentul vechii termocentrale pe cărbune de la Halânga se va construi, e un program pilot, o centrală de producere a energiei electrice pe gaz natural în amestec cu hidrogen de 150 de MW, un parc solar de 50 MW și o producție prin electroliză de hidrogen, iar hidrogenul produs cu cea regenerabilă va fi reintrodus în circuit și ars în amestec cu gaz natural, în așa fel încât să producem o energie mai curată pe bază de gaz natural”, declara ministrul la acea vreme.

Termocentrala Romag Termo Halânga este amplasată la aproximativ 5 km de Drobeta Turnu Severin, în localitatea Halânga și este echipată cu 6 cazane energetice de 420 t/h cu funcționare pe cărbune lignit și cu suport de păcură, 1 cazan de 420 t/h cu funcționare pe păcură și 2 cazane de 105 t/h cu funcționare pe combustibil lichid (păcură STAS 51-83, CLU sau motorină).

Aburul energetic este produs de cazanele de 420 t/h, iar cu ajutorul a 4 turbogeneratoare de 50 MW, 1 turbogenerator de 25 MW și 1 turbogenerator de 22 MW, se poate produce energia electrică în cogenerare. Termocentrala Romag Termo Halânga este racordată în rețeaua de 110kV a SEN în zona de S-V prin intermediul Stației electrice de 110kV.

Activul Priza Dunăre este amplasat la km 935+200 pe Dunăre într-o construcție de tipul captare de mal cu 10 linii, apa fiind pompată prin patru conducte.

Stația de tratare a apei industriale Halânga este amplasată în dreptul Termocentralei Halânga, la km 5 DN67, la cota absolută 80-82 m. Stația realizează tratarea preliminară a apei brute pompate de la Stația de captare priza Dunăre și livrarea apei tratate către consumatori.

 

Vizualizări: 2,493

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: