Ultima oră

Taxa de solidaritate lovește marile companii care exportă profiturile

Introducerea "taxei de solidaritate" pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro este discutată în coaliţia de guvernare, fiind susţinută de PSD şi de UDMR. Liberalii nu doresc ca măsura să fie una permanentă.

Noua taxă ce vizează companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, ar lovi în peste 330 de companii, în frunte cu Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour, raportat la afacerile anuale actuale.

Multe dintre firmele vizate, nu toate, sunt cele care își exportă profiturile în paradisuri fiscale, pentru a plăti cât mai puține taxe în România.

Din păcate, astfel de societăți o să găsească și pe viitor calea pentru a se sustrage de la plata taxelor, își vor externaliza părți din activitate, pentru a se încadra în suta de milioane de euro.

În total, circa 330 de companii ar urma să achite taxa - dacă se menţin la actualul nivel - cu Dacia plătind, de exemplu, încă 37 milioane euro, iar OMV Petrom, încă 30 milioane euro la bugetul de stat, raportat la ultima cifră de afaceri. Statul ar încasa dintr-un foc peste 1 miliard de euro, de la toate companiile care ar depăşi borna cifrei de afaceri.

Vizualizări: 1,293

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: