Social

Târgu Jiu: Lucrări ale SGA pe un pârâu colmatat

Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj Apele Române Jiu execută, în această perioadă, lucrarea “Întreținere dig la Regularizare pârâu Iazul Topilelor, la Iezureni”, municipiul Târgu-Jiu.

„Din cauza precipitațiilor abundente înregistrate în cursul lunii iunie 2023, pe raza județului Gorj, când a fost instituit COD PORTOCALIU meteorologic de precipitații, au fost înregistrate viituri repetate și semnificative pe pârâul Iazul Topilelor, în localitatea Iezureni, care au generat prin transportul de debit solid, colmatarea albiei minore, afectând gospodăriile și proprietățile cetățenilor riverani cursului de apă.

Prin această lucrare, ce se întinde pe o lungime de 400 de metri, se va aduce albia minoră la parametrii optimi de preluare a viiturilor, prin secțiunea respectivă și se vor stopa eroziunile de mal cu tendințe de avansare spre proprietățile riverane cursului de apă și evitarea producerii eventualelor pagube la inundații.

Scopul principal al lucrării îl reprezintă: stoparea fenomenul de eroziune a malurilor; punerea în siguranță a proprietăților riverane cursului de apă; asigurarea secțiunii optime de scurgere la ape mari; diminuarea efectelor negative asupra mediului.

Lucrarea se execută în albia minoră a pârâului #Iazul Topilelor, DN 66 Târgu-.Jiu-Bumbești Jiu și constă în: defrișare manuală a suprafețelor – 1000 mp, doborârea mecanică a 20 arbori și săpături mecanice cu excavatorul cu descărcare în auto – 1 000 mc. În acest mod se va realiza o secțiune a albiei minore a pârâului Iazul Topilelor de 7 m lățime pe o lungime de 0.4 km.

În procesul de producție sunt folosite un excavator și o autobasculantă din dotarea #Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj Apele Române Jiu.

Lucrarea menționată nu înrăutățește nivelul actual al apelor de suprafață sau subterane și nu influențează negativ obiectivele din zonă. Totodată, se are în vedere ca în timpul execuției lucrării, să nu se producă poluarea cursului de apă Iazul Topilelor”, a comunicat conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj.

Vizualizări: 651

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: