Actualitate

Sute de salariați ai CE Oltenia riscă să fie redistribuți

22 august este ziua în care Curtea de Apel București trebuie să se pronunțe cu privire la cererea Complexului Energetic Oltenia privind redeschiderea Carierei Roșia.

Sunt sute de oameni care așteaptă cu sufletul la gură decizia, în calitatea lor de angajați ai carierei.

Compania a avertizat într-un document depus la instanța de judecată că sunt 600 de salariați care și-ar putea pierde locurile de muncă, în cazul în care cariera va fi închisă.

”Disponibilizarea acestora necesită un acompaniament social pe o perioadă de 12 luni în valoare de 7.156.800 lei, suma asigurată de la buget”, explică CEO în documentele depuse la Curtea de Apel București. Liderul sindical Jan Popescu spunea însă astăzi într-un interviu că este convins că oamenii vor fi redistribuiți la alte cariere. Pe de altă parte, efectul ar putea fi chiar mai grav, pentru că nici termocentrala din Rovinari nu mai poate funcționa la capacitate, fără cărbunele de la Roșia.

Producția de energie și de cărbune a companiei ar urma să fie grav afectate. ”Reducerea producţiei Complexului Energetic Oltenia cu cca. 2.226.670 MWh (185.533 MWh/luna) reprezintă energia consumata de cca 927.665 de gospodarii (la un consum mediu de 200 KWh/luna/gospodărie). Lipsa acestei energii electrice din piaţa nu poate fi compensata în actualul context de energia hidroelectrica şi/sau energia produsa în centralele pe gaz. În condiţiile actuale de seceta severa cantitate de energie produsa în hidrocentrale este mult diminuata şi acestea nu pot prelua cantitatea lipsa din piaţa”, mai menționează compania în recursul depus la instanță.

Reamintim că Roșia, cea mai mare carieră de lignit din România, a fost închisă acum două luni, prin decizie judecătorească, la cererea unei organizații de mediu, Bankwatch, finanțată din afara țării. Și după ce doi lideri ai USR de la nivel central s-au deplasat în Gorj și au sunat la 112, pentru a cere poliției să oprească excavatoarele miniere.

Cariera Roșia a devenit astfel o bombă cu ceas, pentru că oprirea bruscă a utilajelor poate duce la grave alunecări de teren.

Vizualizări: 6,452

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: