Actualitate

Subvenția pentru CE Oltenia, prinsă în bugetul Ministerului Energiei

Proiectul de buget pentru 2022 a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor. Proiectul prevede acordarea și în acest an a unui ajutor de stat pentru CE Oltenia.

Iată ce apare în proiectul de buget al Ministerului Energiei, legat de CE Oltenia: “Ajutorul de stat de restructurare se va acorda Complexului Energetic Oltenia SA în perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2025, sub forma de grant și sub forma unui împrumut/ împrumuturi cu garanție de stat, în sumă de 1.716,85,milioane euro din care ajutorul de salvare, deja acordat în suma de 251 milioane euro, granturi în valoare de 1.090 milioane euro, împrumut/împrumuturi cu garanție de stat 195,8 milioane euro și majorare capital social prin aport în numerar 180 milioane euro, pentru acoperirea parțială a cheltuielilor cu certificatele de CO2, cheltuielilor curente și a investițiilor în activele existente.

Complexul Energetic Oltenia SA trebuie să își adapteze strategia de dezvoltare la noile tendințe și cerințe, prin înlocuirea capacităților existente cu unele mai puțin poluante, prin dezvoltarea surselor regenerabile de energie.

Planul de restructurare și de decarbonare a luat în calcul diversificarea mixului intern de surse de producție a energiei electrice la nivelul Complexului Energetic Oltenia SA, pe termen mediu și lung, prin implementarea până în anul 2025 a unor măsuri tehnice și tehnologice, măsuri organizaționale și manageriale, măsuri de protecția mediului și financiare. Planul de restructurare vizează construcția a 8 parcuri fotovoltaice la Rovinari, Turceni și Ișalnița, cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW, reabilitarea și modernizarea microcentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10MW și dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale, cu o capacitate instalată totală de cca 1300 MW, la Ișalnița și Turceni.

Acesta reprezintă un proiect de investiţii prioritar în strategia energetică întrucât generează un impact pozitiv asupra emisiilor de CO2 în producerea de energie electrică şi contribuie la asigurarea securităţii energetice şi reducerea dependenţei de resursele energetice externe”.

 

Vizualizări: 2,863

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: