Diaspora

Starship, cea mai mare rachetă din lume, a explodat

Compania SpaceX a reuşit joi, la a doua încercare, să lanseze pentru prima dată în spaţiu noua sa rachetă Starship, cea mai mare din lume, destinată călătoriilor pe Lună şi Marte, dar racheta a explodat la câteva minute după lansare.

Cea mai mare şi cea mai puternică rachetă construită vreodată a decolat din Texas, dar a explodat în câteva minute, într-un zbor de testare care, conform speranţelor constructorilor săi de la SpaceX, va fi primul pas pentru o călătorie a oamenilor spre Marte.

După o lansare anulată la începutul acestei săptămâni din cauza unei probleme de presurizare, sistemul a decolat joi, la ora locală 8:33 (16:33 în România). A prins viteză, dar apoi a început să se rotească la altitudine înainte de a exploda la aproximativ patru minute după ce a părăsit solul.

Se pare că cele două secţiuni ale sistemului - propulsorul şi nava de croazieră - nu au putut să se separe în mod corespunzător după decolare, ceea ce ar fi putut cauza eşecul.

SpaceX avertizase anterior că şansele de reuşită erau scăzute şi că scopul zborului de testare era de a colecta date, indiferent dacă misiunea completă este îndeplinită sau nu.

Angajaţii de la SpaceX au aplaudat chiar şi după ce racheta a explodat, notează The Guardian.

Vizualizări: 1,020

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: