antiVirale

Spectacol la Târgu Jiu de Dragobete

Gorjenii sunt invitați astăzi să vadă un obicei care încă se mai practică de Dragobete în zona Olteniei. 

Astfel, începând cu ora 16.00, chiar în fața Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, din centrul municipiului Târgu Jiu, spectacolul va fi deschis cu un moment poetic dedicat iubirii, iar apoi Ansamblul TISA din Tismana, condus de profesoara Maria Corlan Mischie,, va prezenta un obicei specific Dragobetelui.

„Dragobetele e o sărbătoare a românilor și are loc în fiecare an pe data de 24 februarie în mai toate zonele țării, mai ales în lumea satului, așa cum se întâmplă și în satele de munte ale Gorjului. Conform legendelor populare, Dragobetele este cunoscut ca fiu al «Dochiei» (femeia care se ocupă cu păstoritul) și vine în «nopțile cu lună» ca să aducă voia bună. Nu are puteri magice, dar are dibăcia de a fura inimile fetelor. De fapt, fiind o legendă, în lumea de azi e cunoscut faptul că un băiat din sat se ascunde în spatele acestui personaj (Dragobete), punându-și o mască din cetină verde și flori abia răsărite pe câmp sau pe cornet astfel încât să nu-și lase făptura «la vedere». Nici nu apare el oricum sau oricând, ci numai după ce fetele cântă și descântă; doar-doar le-o auzi și o veni! Când apare, fetele îl supun la o serie de încercări pentru a vedea cât de iscusit e și ce îndeletniciri are (să cosească, să cioplească o ulucă). Vă așteptăm pentru a vedea obiceiul care încă se mai păstrează în zona Tismana, de Dragobete”, a declarat Maria Corlan Mischie. 

În continuarea evenimentului, Ansamblul „Privighetorile Gorjului”, condus de profesorul Emilia Drăgotoiu Nanu, va prezenta mai multe cântece dedicate dragostei la români.

Vizualizări: 994

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din antiVirale:

Citește și: