Actualitate

Specialist: Resursele regenerabile variabile sunt factori destabilizatori în funcționarea sistemului energetic

”Niciodată un MW pe cărbune sau pe gaz nu va fi egal cu un MW pe eolian sau pe fotovoltaic” - o spune un specialist, dar este evident pentru oricine.

Dr. ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic al Complexului Energetic Hunedoara, a vorbit pentru national.ro despre dezechilibrele din sistemul energetic, cauzate de închiderea capacităților pe cărbune. “Resursele acestea regenerabile variabile, eolian și fotovoltaic, sunt factori destabilizatori în funcționarea sistemului energetic, iar acest lucru îl știu toți marii specialiști din lume. Tocmai de aceea, România nu trebuia să accepte închiderea Complexului Energetic Oltenia decât după 2040, cum au obținut polonezii”, a spus Codreanu. 

Din nou, un lucru evident, dar ignorat de guvernanți. Și a mai spus un lucru important inginerul Codreanu: “Mai întâi, ar fi trebuit finalizate grupurile pe gaze și, cel mai important, trebuia realizată centrala hidroelectrică prin pompaj de la Tarnița, de 1.000 de MW. Toți vorbesc de stocarea energiei electrice. Centrala hidroelectrică prin pompaj este cea mai sigură și cea mai bună soluție de stocare a energiei”.

România se va umple în următorii ani de parcuri fotovoltaice, dar oricâte ar fi, ele nu pot produce energie în bandă.

Vizualizări: 818

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: