Actualitate

Șocant! Cariera Roșia, închisă fără judecarea procesului pe fond

Tribunalul București a dispus închiderea Carierei Roșia din județul Gorj fără a constata dacă aceasta are sau nu aviz de mediu emis cu respectarea legislației în vigoare. Și a pus astfel în pericol nu doar mii de locuri de muncă, nu doar Complexul Energetic Oltenia, ci și sistemul energetic național.

 

Asociația Bankwatch România este o așa-zisă organizație de mediu, finanțată din Germania, care are drept obiectiv închiderea unor producători de energie din România. Toți producătorii de energie din lume poluează, absolut toți, și eolienele produc un disconfort major păsărilor din zonă, și parcurile fotovoltaice au scos terenuri bune din circuitul agricol. 

Ăștia de la Bankwatch cer de niște ani anularea autorizației de mediu a Carierei Roșia. În doi ani și jumătate de proces, nu au reușit să demonstreze că această carieră nu respectă condițiile de mediu. 

Dar, după doi ani și jumătate de proces și 14 termene, instanța decide brusc să suspende autorizația de mediu a carierei până la judecarea pe fond a cauzei. Și dă următorul termen de judecată, la mișto, tocmai în septembrie. Adică vor să țină cariera închisă în perioada în care trebuie făcute stocurile pentru iarnă.

Să nu îmi spuneți că decizia instanței are legătură cu faptul că useriștii, susținuți și ei puternic de guverne din afară, au un control important pe justiție. Nu am crede așa ceva, că la noi justiția este independentă. 

Faptul că întâiul activist de mediu al USR, Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu pe guvernarea lor, a venit special în Gorj săptămâna trecută, să sune la 112, să cheme Poliția pentru a închide Cariera Roșia, este așa, o acțiune pe persoană fizică, după cum încearcă să ne prostească liderul USR local, Radu Miruță. Susținut puternic de trompetele lui din CE Oltenia, alea care cred că doar pensionarea la 52 de ani a minerilor și energeticienilor este o problemă de rezolvat și mimează în acest sens, cât despre restul... nimic nu mai contează. Nici compania, nici sistemul energetic, nici salariații mai tineri, care au în continuare nevoie de locurile de muncă.

Iată decizia Tribunalului București din 17 iunie 2022, care a închis Cariera Roșia pentru o vară. “Admite cererea. Dispune suspendarea executarii deciziei de încadrare nr. 11742/ 09.01.2020 şi a acordului de mediu nr. 8/2020, până la pronunţarea instanţei de fond asupra acţiunii în anulare. Cu recurs în 5 zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Bucureşti”. Următorul termen de judecată, pe fond, este abia pe 16 septembrie. 

Ce înseamnă pentru Complexul Energetic Oltenia o vară fără Cariera Roșia? Înseamnă că nu va mai putea lucra la capacitate cu termocentrala care produce cel mai ieftin, cea de la Rovinari. Înseamnă că nu își va putea face stocurile de cărbune pentru iarnă. Ce înseamnă pentru România? Înseamnă o creștere a dependenței de importuri de energie. Cine beneficiază? Să vă dăm doar două titluri din presa ultimelor zile. “Anul acesta, SUA au depășit Rusia în ceea ce privește exporturile de gaze în Europa”, "Ucraina a început exportul de energie electrică, prin România, către Uniunea Europeană", controlul fiind în ambele cazuri la americani.

Ce înseamnă pentru români închiderea Carierei Roșia? Înseamnă facturi mai mari, înseamă șomaj, pentru că multe firme vor fi închise din cauza costului mare al energiei. Iar USR își trimite oamenii să sune la 112 pentru a închide Cariera Roșia... Și unii aplaudă, alții refuză să vadă realitatea, unii chiar ne spun că nimic din ceea ce vedem cu ochii noștri nu este adevărat... ba chiar ne înjură pentru că nu gândim cu capul lor.

Vizualizări: 3,389

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: