Actualitate

Sindicatele trebuie să ceară două lucruri: Salarii consistente și protecție socială

Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia au reacționat la afirmația de marți a lui Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, care a spus “Sper că România va veni în curând cu un plan de renunţare totală la cărbune”. 

Cea mai dură reacție a avut-o Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari. “Sfârșitul acestui sector de activitate în domeniul energetic ne-a fost hotărât cu mult timp în urmă, iar guvernele României și-au asumat acest fapt! Problema noastră, a generațiilor de mineri și energeticieni, este că nu reușim să ne trezim nici acum, în al 12- lea ceas! Politicul și administrația companiei încă își mai pun trompetele să ne cânte stingerea cu scopul de a ne ține adormiți, să stăm cuminți ca mieii la tăiere”, a scris Manu Tomescu pe pagina de socializare.

Tomescu a spus că, în această situație dificilă, sindicatele trebuie să ceară două lucruri: salarii consistente și protecție socială. “Noi, toți minerii și energeticienii care am mai rămas să trudim în compania asta până la final, trebuie să fim plătiți cu salarii consistente, pentru că munca noastră este tot mai multă, cu lipsuri tot mai multe și cu instalații și utilaje tot mai învechite! Iar în ceea ce privește protecția socială, singura protecție socială adevărată este redobândirea grupei de muncă, drept care ne-a fost furat cu mulți ani în urmă! Deci domnilor, dacă tot ne-ați hotărât sfârșitul, atunci dați-ne salarii decente pentru perioada cât mai aveți nevoie de noi și reduceți vârsta de pensionare cu 13 ani în carierele miniere de suprafață și în termocentrale”, a fost mesajul liderului sindical.

În salvarea companiei nu pare să mai creadă nimeni. “Aici e vorba de alte interese. Închid minele noastre și deștepții cumpără energie ori importă carbune”, a comentat Cosmin Nicola. “Da, vor să închidă CEO și pentru asta au inventat certificatele de carbon. Problema e că noi îi ajutăm an de an prin managementul din zi in zi mai “performat””, a scris Emil Petruța. “Să renunțe și Germania la cărbune ori acolo nu este nevoie?”, a fost mesajul lui Dan Ciontea.

Complexul Energetic Oltenia are peste 12.000 de salariați, iar energia pe cărbune încă mai asigură în jur de 20% din piața de energie. 

Vizualizări: 3,199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: