Politică

Senatorul Iordache vrea lunetă cu infraroșu la pușca de vânătoare

Mai mulți parlamentari, printre care și celebrul senator PNL Ion Iordache, proprietar a peste 11 milioane de metri pătrați de terenuri, au inițiat un proiect de completare a Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic.

Inițiativa vizează legalizarea folosirii armelor de vânătoare cu dispozitive de ochire pe timp de noapte, pentru împușcarea speciilor dăunătoare - porc mistreț, vulpi sau șacali. Aceste dispozitive „night vision” vor putea fi folosite exclusiv de angajații fondurilor autorizate de vânătoare.

În proiectul de lege se menționează că aceste dispozitive de ochire pe timp de noapte vor putea fi folosite exclusiv de către persoanele autorizate, în caz contrar fiind considerată faptă penală.

Legea a fost depusă la Senat, în 28 martie 2023 și se află în faza de avizare, a anunțat azi presa centrală.

Potrivit expunerii de motive, semnate de doi inițiatori principali (deputatul minorității bulgare Gheorghe Nacov și deputatul PNL Kiss Janos), la care se adaugă ați senatori și deputați PNL (unul dintre aceștia fiind senatorul de Gorj Ion Iordache), PSD, AUR, USR, „în mai multe țări europene, legislația care reglementează activitățile cinegetice permite utilizarea de sisteme intitulate generic «night vision», sisteme de vânătoare pe timp de noapte care permit identificarea diverselor specii de vânat, în scopul recoltării acestora”.

Parlamentarii inițiatori mai spun că sistemele de tip „night vision” ajută și la protejarea speciilor valoroase din punct de vedere cinegetic, în sensul diminuării prin recoltare a vulpii și a șacalului, specii cunoscute ca fiind cauza reducerii populațiilor de iepure, fazan, cerb lopătar și căprior, dar se va putea asigura o combatere mai eficientă a speciilor considerate vectori de răspândire a bolilor precum gripa porcină africană sau a rabiei.

 

 

 

 

 

Vizualizări: 1,847

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: