Social

Seismologii au aflat ce e cu seismele de la Arad! La Gorj, se mai cercetează!

La scurt timp după mutarea epicentrului cutremurelor din România de la Gorj către Arad, seimologii au aflat ce e cu aceste mişcări ale pământului şi susţin că, de această dată, ar avea legătură cu seismele din Turcia.

Seismologii nu sunt la fel de convinşi că şi seismele din Gorj ar avea legătură cu cele din Turcia dar susţin că studiază în continare problema mişcărilor pământului din zona Olteniei şi nu exclud varianta ca şi acestea să aibă legături că mişcările scoarţei terestre din falia Est-Anatoliană.

Institutul Național de Cercetare-Dezvotare pentru Fizica Pământului (INCDFP) susține că seismul de marți, 6 iunie, din Arad, a fost cauzat de cutremurele din Turcia. „Cutremurele care au avut loc în acestă zonă au apărut la contactul dintre Bazinul Panonic cu Munții Apuseni. Această regiune este caracterizată de două sisteme de falii cu orientare NV-SE și respectiv SV-NE, dar local mai sunt identificate și falii cu orientare E-V. Sursa acestor cutremure o constituie mişcarea de convergenţă şi rotaţie a microplăcii Adriatice care exercită o presiune directă asupra lanţului cutat al Dinarizilor, această presiune fiind transmisă mai departe întregului eşafodaj de blocuri litosferice din componenţa Bazinului Panonic.

Aceasta se datorează cutremurelor din Turcia care au generat un lanț de seisme, direcția de propagare începând din estul Mării Meditarane, acolo unde arcul de subducție al plăcii Africane cu subplaca Est-Europeană se intersectează cu falia Est-Anatoliană, locul unde s-au produs recentele cutremure distrugătoare din provincia Kahramanmaraș. Acestea se deplasează de-a lungul planului de subducție amintit. Această presiune a generat cutremure începând din sudul, prin centrul și până în nordul Italiei. Microplaca Adriatică generează presiuni asupra lanțului Munților Dinarici care, la rândul ei, transmite aceste presiuni către bazinul Panonic”, au precizat specialiştii care continuă să evalueze şi zona seismică din Gorj: „De asemenea, evaluăm în continuare situația evenimentelor din zona Târgu Jiu pentru a determina dacă activitatea seismică din zonă a fost generată de evenimentele din Turcia. Cu toate acestea, putem confirma că aceste evenimente nu au avut influențe asupra activității zonei seismice Vrancea”.

Până în momentul acestui comunicat, transmis miercuri, au fost înregistrate 14 replici ale cutremurului, din care 5 au avut o magnitudine ≥ 2 ML. Cea mai mare replică a atins magnitudinea de 3.2 ML, cu intensitatea III pe scara Mercalli, a mai transmis Institutul Național de Cercetare-Dezvotare pentru Fizica Pământului - INCDFP.

Vizualizări: 770

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: