Actualitate

Șeful CJ Gorj reclamă abuzul de putere al prefectului: E inadmisibil

Noaptea minții, la Prefectura Gorj! După ce prefectul Iulian Popescu a dat dovadă că nu știe deloc cu ce se mănâncă funcția pe care o are și depășește cu mult atribuțiile, Consiliul Județean Gorj reacționează și îl acuză de exces de putere și că are o activitate "caracterizată de o vădită tentă politică".

Reacția lui Cosmin Popescu vine după ce prefectul a vrut să-și trimită Corpul de Control la Consiliul Județean deși nu are temei legal această decizie. Ba mai mult, a amendat Consiliul Județean că nu i-a cântat în strună. Ceea ce face prefectul Iulian Popescu frizează penalul, dat fiind faptul că harțuiește instituții cu care a avut relații comerciale anterioare, dar care acum refuză orice colaborare cu firmele acestuia. Așteptăm ca organele abilitate să aprofundeze și să descopere ceea ce este deja la vedere. Interesul financiar din spatele așa ziselor acțiuni, infracțiunea de șantaj, chiar dacă indirect, fiind ușor de dovedit. 

"Controlul dispus de către Prefect, prin emiterea unui ordin administrativ, este rezultatul unui evident exces de putere concretizat prin depășirea competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege în relația instituțională pe care o are cu autoritățile administrației publice județene. Adoptând o conduită incompatibilă cu rolul și locul Prefectului în ansamblul instituțional al administrației publice și având în vedere statutul politic și administrativ de demnitar public numit, Prefectul Iulian Popescu își arogă, prin emiterea ordinului administrativ sus-menționat, competențe de exercitare a unui control ierarhic, lipsite de orice fundament legal", e mesajul lui Cosmin Popescu. 

Șeful CJ Gorj mai adaugă că e total inadmisibil modul în care a înțeles prefectul că ar trebui să funcționeze instituția pe care o conduce în acest moment. 

I-a mai explicat o dată, pe înțelesul tuturor necunoscătorilor, cine poate controla, legal, Consiliul Județean. "Prin punerea în executare a ordinului, în forma în care a fost emis, s-ar crea un precedent de natură să aducă atingere cadrului legal de exercitare a controlului de legalitate de către Prefect, validându-se practic excesul de putere la care a recurs. Este inadmisibil ca Prefectul să se substituie, prin actele pe care le emite, unor instituții și autorități cu competențe și atribuții de control reglementate la nivel de lege asupra actelor administrative emise de către Consiliul Județean Gorj, în sens de autoritate deliberativă, în procesul de executare și adoptare a acestora, precum: Curtea de Conturi (Camera de Conturi Gorj), Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Agenția Națională pentru Achiziții Publice sau alte autorități administrative de reglementare și autorizare prevăzute de lege. Acest demers al Prefectului contravine principiilor colaborării instituționale, dar și subminează buna funcționare a administrației locale și relațiile de lucru constructiv. Într-un spirit de transparență și respect față de cetățeni, reiterez disponibilitatea totală pentru colaborarea cu Prefectul Județului Gorj, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, dar în limitele și în cadrul strict relațional prevăzut de lege, exprimându-mi încrederea că această situație va fi rezolvată în conformitate cu normele și principiile legale care guvernează relațiile între autoritățile administrației publice locale și prefect", a mai transmis Cosmin Popescu.

Vizualizări: 3,382

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: