Actualitate

Șefii CE Oltenia, în faza de negare

Comisia Europeană a anunțat vineri, 5 februarie, că a deschis „o investigație aprofundată” legată de planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia. Motivele sunt mai multe. Oficialii europeni nu par să creadă în cifrele din planul de restructurare, considerând că producția de energie și veniturile estimate pentru următorii ani nu ar fi fundamentate.

Deși Comisia a anunțat clar că este vorba de o investigație, șefii Complexului Energetic Oltenia au intrat în faza de negare și au susținut într-un comunicat de presă că este doar o etapă procedurală normală în evaluarea planului de restructurare. "Declanșarea procedurii de investigație este, așa cum a precizat și Ministerul Energiei, o etapă în procesul de analiză a Planului de Restructurare a CE Oltenia trimis de România la Comisia Europeană", susține CE Oltenia.

Ce ar însemna o respingere a planului de restructurare? În primul rând, CE Oltenia ar trebui să dea înapoi cele 251 de milioane de euro primite anul trecut, bani din care s-au plătit certificatele de carbon, dar și o parte din salarii și alte cheltuieli de funcționare. În al doilea rând, CE Oltenia nu ar primi următoarea finanțare, de 241 de milioane de euro, cu care ar fi trebuit să cumpere certificatele de carbon aferente producției de energie din 2020. Termenul limită pentru a cumpăra milioane de certificate este 30 aprilie 2021. Dacă nu le ia, CE Oltenia va primi o amendă de 100 de euro pentru fiecare certificat neachiziționat și în scurt timp își va pierde acordul de mediu. Asta înseamnă că nu va mai putea porni grupurile energetice. Pe scurt, vorbim de faliment și de 12.000 de salariați rămași fără serviciu.

Pierderea nu este doar a Gorjului, ci a întregii Românii, care va rămâne fără independență energetică. Fără CE Oltenia, România va depinde și mai mult de importul de energie, care va fi la prețuri mult mai mari decât în prezent. Falimentul CE Oltenia îl vom simți cu toții în factura de energie.

Vizualizări: 705

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: