Actualitate

Minerii scoși la pensie, supărați că nu au toate sporurile în adeverințe

Tot mai mulți foști salariați din minerit se adresează instanței, fiind nemulțumiți de adeverințele de vechime primite de la societate, mai exact de veniturile trecute în acestea. Foștii mineri vor pensii mai mari și cer recalcularea acestora.

Un fost salariat de la Cariera Lupoaia a reușit în 25 ianuarie să câștige definitiv, la Curtea de Apel Craiova, un proces prin care să oblige CEO să îi dea o adeverință din care să rezulte veniturile obținute de acesta în acord global, cu ore de noapte, concediul de odihnă și spor de vechime. Fostul miner vrea să obțină o recalculare a pensiei în baza noii adeverințe.

“Prin cererea de față reclamantul a solicitat obligarea pârâtei la eliberarea unei adeverințe întocmită conform legii, din care să rezulte sporurile și adaosurile care au alcătuit salariul brut și care au constituit baza de calcul a contribuțiilor sale de asigurări sociale de stat, adeverință necesară recalculării dreptului la pensie”, se arată în documentul de la instanță.

Codul Muncii obligă angajatorul să elibereze un document care să ateste activitatea desfășurată de salariat, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate.

Complexul Energetic Oltenia nu a eliberat adeverința pe modelul solicitat de fostul salariat, pe motiv că la Casa de Pensii se cere cu totul altceva. Instanța a considerat însă că “acesta nu este un argument pentru nerespectarea de către pârâtă a unei norme legale imperative”.

“Faptul că în carnetul de muncă sunt menționate salariile de care a beneficiat reclamantul nu face de prisos eliberarea unei adeverințe”, a mai arătat instanța, aceasta fiind utilă “la determinarea punctajelor lunare, întrucât, în acest scop, pe lângă salariile înscrise în carnetul de muncă, se au în vedere și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare și care fie sunt înscrise în carnetul de muncă fie vor fi dovedite cu adeverințe eliberate de unități”.

Pe cale de consecință, Curtea de Apel Craiova a menținut sentința Tribunalului Gorj, decizia dată în ianuarie 2021 fiind definitivă. CE Oltenia a fost obligată să răspundă solicitării salariatului, fiind mai apoi treaba Casei de Pensii să stabilească dacă ține cont de respectivele sporuri sau nu la recalcularea pensiei.

Vizualizări: 2,969

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: