Ultima oră
„Școala ne învață, dar unde vom lucra?” – Povestea copiilor din Gorj care visează, dar nu mai au unde să spere

Mulți copii din zonele minieră au mers la școală cu gândul că într-o zi vor ajunge și ei „la carieră”, așa cum au făcut părinții, unchii și bunicii lor. Numai că visul ăsta începe să se stingă. Compania minieră Complexul Energetic Oltenia, care de peste 70 de ani a fost coloana vertebrală a regiunii, e pe cale să-și închidă porțile. Și odată cu ea, se închide și viitorul tinerilor care cresc aici.
Cu toate că rezervele de cărbune încă sunt importante, CEO este prinsă în valul tranziției verzi și al presiunilor europene pentru reducerea emisiilor. Se închid cariere, se opresc termocentrale, iar în loc nu apar alte locuri de muncă. Cei care pleacă în șomaj, pleacă. Cei tineri, mai ales absolvenții, nu mai au unde să se angajeze. „La ce bun să învăț dacă nu am unde munci aici?”, întreabă retoric un elev de clasa a XII-a din Rovinari.
Ironia e că, în paralel, compania continuă să investească în formarea profesională: în 2024, aproape 3.000 de angajați au trecut prin cursuri de perfecționare. În 2023 au fost și mai mulți: aproape 3.800. În 2022 – peste 4.100. Dar cui îi mai folosește toată această pregătire, dacă direcția e una singură: închidere?
„Tata a lucrat 28 de ani la mină. Mama a fost la cantina de la Termocentrală. Eu, sincer, n-aș fi avut o problemă să urmez același drum. Dar acum, drumul nu mai duce nicăieri,” povestește un adolescent din Motru, care se gândește serios să plece la muncă în Germania, imediat după liceu.
În spatele statisticilor despre perfecționare și pregătire se ascunde, de fapt, o realitate amară: o generație întreagă riscă să fie pierdută, prinsă între un trecut industrial pe care nu-l mai poate moșteni și un viitor verde pentru care nu există infrastructură sau soluții locale. Tranziția ecologică, despre care se vorbește frumos în planurile europene, nu vine încă cu răspunsuri clare pentru acești tineri.
„E păcat să pierdem atâta pricepere, atâta tradiție. Mulți dintre oamenii de aici știu să facă muncă grea, serioasă, nu se tem de responsabilitate. Trebuie doar să li se ofere o alternativă”, spune un lider sindical din cadrul CEO.
Până atunci, copiii din Gorj învață. Dar învață cu gândul că, poate, tot ce știu le va folosi doar ca să plece.
Vizualizări: 785