Eveniment

Șase cazuri de violență domestică într-o zi

Polițiștii gorjeni au intervenit, în ultimele 24 de ore, în șase cazuri de violență domestică. Au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie, violare de domiciliu și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Marți, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Tismana au fost sesizați, de către o femeie de 33 de ani, din orașul Tismana, cu privire la faptul că în urma unui conflict spontan a fost agresată fizic de către soțul său aflat sub influența băuturilor alcoolice.

Polițiștii ajunși la fața locului au întocmit formular de evaluare a riscului, în urma căruia au stabilit că există risc iminent, fiind emis împotriva bărbatului un ordin de protecție provizoriu pentru 5 zile.

Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

„Prin ordinul de protecţie provizoriu emis de polițist se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie: evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate; reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului; obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate; obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute. Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, anunță IPJ Gorj.

Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.

Perioada de 5 zile se calculează pe ore, adică 120 de ore de la momentul la care s-a emis ordinul de protecţie provizoriu.

În cazul în care, ca urmare a evaluării situaţiei de fapt, se constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii au obligaţia de a informa persoanele care susţin că sunt victime ale violenţei domestice cu privire la posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie de la instanță.

Vizualizări: 824

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: