Diaspora

Săptămâna de lucru, redusă la patru zile. Vezi unde!

Belgienii vor avea dreptul să lucreze patru zile pe săptămână fără a le fi reduse salariile, conform reformelor economice agreate de coaliția aflată la guvernare, scrie The Guardian. Angajații vor putea opta pentru zile de lucru mai lungi pentru a beneficia de pe urma unui weekend de trei zile.

Belgienii vor putea alege să lucreze 10 ore pe zi, în loc de 8, scrie Reuters. De asemenea, angajații își vor putea schimba programul de lucru de la o săptămână la alta pentru a-și organiza mai bine viața privată.

Companiile pot refuza cererea angajaților pentru a restrânge săptămâna de lucru, timp în care aceștia vor lucra același număr de ore ca și până acum, dar angajatorii trebuie să își justifice decizia. 

Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, a spus că obiectivul reformelor din piața muncii este să creeze o economie mai dinamică și mai productivă.

Săptămâna de lucru de patru zile a mai fost testată în Islanda între 2015 și 2019 și a devenit între timp modelul preferat de 85% din populația activă a țării. Scoția a început să testeze acest model de lucru luna trecută și a pus la dispoziția companiilor participante un fond de 10 milioane de lire. 

Marea Britanie a lansat recent un program pilot privind săptămâna de lucru de patru zile, la care au participat cel puţin 30 de companii. În Țara Galilor, au loc demersuri asemănătoare.

 

Vizualizări: 1,715

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: