Actualitate

Rușeț: Vom asista la un program de restructurare extrem de dur 

“Vom asista la un program de restructurare extrem de dur în anul următor”, a spus Ion Rușeț, consilier al Directoratului Complexului Energetic Oltenia.

Asta pentru că vor fi mii de pensionări din toamnă, ca urmare a reducerii vârstei de pensionare la 52 de ani pentru salariații din termocentrale și cariere minere. 

“Probabil în 2022, programul de restructurare a CE Oltenia va fi complet modificat, pentru că pe de o parte vom avea un număr mare de personal care se pensionează, pe de altă parte trebuie să facem o redistribuire a personalului rămas”, a spus Rușeț la o emisiune.

Personalul TESA, care nu beneficiază de aceste condiții de pensionare, va beneficia de facilitățile programului de concediere colectivă, a mai spus acesta.

Complexul Energetic Oltenia așteaptă intrarea în vigoare a legii, care va fi la 30 de zile după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial, astfel că din septembrie ar putea începe pensionările masive. 

Sunt necesare și norme de aplicare, formularea din lege fiind oarecum neclară. “Există o prevedere - stagiu de cotizare în aceste activități - care pe undeva reglează situația celor care nu au contribuit la condiții deosebite, dar guvernul va veni cu completări, cu normele metodologice de aplicare. Vom vedea”, a mai spus Rușeț.

Potrivit unor estimări, în jur de 3.600 de mineri și energeticieni se vor pensiona în acest an, adică aproape o treime din numărul total de salariați din CE Oltenia, dar alte mii de pensionări vor fi și în următorii ani. Compania își propusese să aibă la finalul anului 11.299 de salariați, dar în noul context ar putea rămâne cu mai puțin de opt mii.

Vizualizări: 5,610

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: