Politică

Românii care scapă de impozite de la 1 ianuarie 

Angajații români care lucrau în domeniul IT în sistemul privat au beneficiat de scutiri de impozite. Acum, în urma unei decizii comune, luate de cinci ministere, scutirea se va aplica și în sectorul bugetar. 

Numărul angajaților români din sectorul privat de IT a crescut vertiginos mai ales că aceștia beneficiază și de scutire de impozite. Statisticile Institutului Național de Statistică arată că cei aproape 212.000 de angajați din sectorul IT&C au avut o contribuție de 6,7% la formarea PIB în trimestrul al treilea din 2021. În fiecare an, numărul de profesioniști IT a crescut cu 10.000, ajungând la 212.000 de angajați. Lipsa impozitelor la salariile încasate de angajații din IT, din cadrul spectrului privat, a încurajat tinerii să meargă către acest sector.

În același timp s-a creat o nedreptate pentru cei care lucrează în IT la stat. 

Un proiect elaborat de cinci ministere, Ministerul Finanțelor, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale și Ministerul Educației prevede că toți cei care sunt angajați în aceste ministere vor beneficia de la 1 ianuarie 2023 de scutirea de impozite la salariile încasate, cu condiția să aibă un post în sectorul IT. Despre această decizie a vorbit și Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Această inițiativă face dreptate pentru IT-iștii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceștia să beneficieze de aceleași facilități precum cei care lucrează pentru firme private. Este o chestiune care trena de multă vreme și le mulțumesc tuturor celor care au susținut această măsură, care face parte dintr-un efort mai amplu de a atrage experți din sectorul IT&C în administrația publică.

Actul normativ a fost deja publicat în Monitorul Oficial, și va intra în vigoare de la primul salariu încasat, în ianuarie anul viitor.

Vizualizări: 1,014

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: