Ultima oră

România scapă de MCV, după 16 ani

Comisia Europeană a închis vineri, 15 septembrie, în mod oficial Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru Bulgaria şi România.

MCV a fost introdus în 2007, la aderarea celor două ţări la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiţie şi în cel al măsurilor anticorupţie, precum şi în ceea ce priveşte criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei, indică un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

Pentru ambele țări, Comisia a concluzionat că au îndeplinit corespunzător cerințele MCV stabilite la aderare și că trebuiau să continue implementarea recomandărilor din rapoarte. Această implementare a fost finalizată în iunie 2023.

„Este o mare reușită a României. A durat mult, s-a lucrat mult, dar în final am reușit. Cred că putem să concluzionăm că România s-a schimbat. E un stat de drept, un stat cu o justiție funcțională. Nu este momentul să încetinim lupta anticorupție, este timpul să accelerăm lupta împotriva drogurilor și a evaziunii fiscale", spune președintele Klaus Iohannis.

Vizualizări: 573

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: