Social

România nu are gaze naturale să treacă o iarnă grea

„Nu prețurile mari vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa gazelor”, a anunțat, într-un raport, Asociația Energia Inteligentă.

„Există vești și mai îngrijorătoare pentru perioada următoare și care fac referire la asigurarea efectivă a gazelor naturale în sezonul rece. Deficitul între cerere și ofertă a determinat ca necesarul de importuri ale gazelor să ajungă la un nivel de 25%”, a declarat președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.

Aspectul alarmant se referă la depozitele de înmagazinare a gazelor naturale cu 30 de zile înainte de închiderea ciclului de injecție (la 31 august 2021) și care „se găsesc la un nivel de 58% (respectiv 1,8 mld mc, ritmul zilnic de injecție este de 10 – 12 mil mc/zi, asta înseamnă că se va ajunge la cca. 2,1 mld mc (respectiv 65%). Anul trecut, în această perioadă, depozitele de gaze erau pline în proporție de 90%”.

„Situația prezentă a pieței de gaze din România, probabil va pune o presiune puternică pe gazele din depozitele de înmagazinare, tendințele vor fi ca la începutul perioadei reci să se extragă cantități importante de gaze din aceasta, ceea ce va duce la scăderea rapidă a capacității de extracție zilnică din depozite pe fondul reducerii volumului de gaze din depozite, fapt care va crea deficiențe mari pe piață în special în cele mai reci luni ale anului (ianuarie/februarie)”.

Vizualizări: 1,468

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: