Actualitate

România are legislație pentru continuarea investiției hidro de pe Jiu. Dar, nu se vrea!

România are soluții legale pentru finalizarea investițiilor hidroenergetice de pe Jiu, pentru care Hidroelectrica a cheltuit deja 150 de milioane de euro. Un judecător a oprit lucrarea la cererea unor așa-ziși ecologiști, așa cum se întâmplă mai nou cu Cariera Roșia a Complexului Energetic Oltenia.

Ecologiștii finanțați din afara țării susțin că Defileul Jiului este arie protejată, astfel că România trebuie să demoleze amenajarea hidroenergetică realizată în proporție de 90%. Ei bine, chiar ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice este cea care permite finalizarea unor lucrări de siguranță națională. 

OUG 57/2007 prevede, la art. 6, că ”Instituirea regimului de arie naturală protejată este prioritară în raport cu orice alte obiective, cu excepția celor care privesc: a) asigurarea securității naționale;(…)”!

Este criză energetică mondială, va dura mulți ani de aici încolo, fiecare țară caută soluții, numai noi ne dăm cu capul de pereți. Ar fi atât de simplu pentru România, prin CSAT, să declare investițiile în energie ca fiind de siguranță națională! Atunci ar putea fi finalizată investiția pe Jiu, iar Cariera Roșia ar putea să asigure stocurile de lignit de care vom avea nevoie la iarnă.

Să nu uităm că parlamentarii au mai votat anul acesta o lege care să permită continuarea lucrărilor pe Jiu, dar pe care USR a atacat-o la CCR. Și uite așa mai trag de timp un an - doi.

România are soluții, dar guvernul este apatic, poate de la caniculă. Mai este puțin până la iarnă, dar deja este clar că ăștia ne vor în frig și întuneric.

Reamintim că, pe sectorul Valea Sadului-Turcinesti, în aval de Defileul Jiului, barajul centralei Valea Sadului este realizat în proporție de 70%, iar cel al centralei de la Curtișoara în proporție de peste 85%, centralele fiind și ele în faze avansate de execuție.

Pe sectorul Bumbești - Livezeni, pe tronsonul Defileului Jiului, investițiile sunt și mai avansate. Treapta de cădere Dumitra - baraj, aducțiune și centrală - are un grad de realizare de 98%, iar treapta de cădere Bumbești - camera încarcare, aducțiune și centrală - 72%.

Vizualizări: 4,067

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: