Politică

România are acces la gazele din Marea Neagră dacă le cumpără

Guvernul promite că producția anuală de gaze naturale din perimetrul Midia va crește independența energetică a țării noastre. Și s-a mai estimat că totalul cantității de gaze naturale extrase vor reprezenta 10% din necesarul de consum al României.

Ce nu spune guvernul este că acest gaz este produs de firme care au concesionat, iar cererea de gaze fiind mare în lume, va cumpăra cine are mai mulți bani. Nu neapărat România.

Majoritatea companiilor care dețin concesiuni off-shore pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră și-au înghețat investițiile în urmă cu cinci ani. Ziare.com a prezentat cine are aceste concesiuni.


Doar compania Black Sea Oil and Gas a continuat investițiile, restul sunt companii care se ocupă deocamdată cu explorarea. Aceasta, împreună cu partenerii Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, sunt și singurii care au început să extragă din perimetrul Midia din Marea Neagră, pe care îl au în concesiune.

Black Sea Oil and Gas SA este deținută de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Desvoltare (BERD) – 9,99%, BSOG Holding Activity (deținută la rândul ei de CIEP Romania SCA) – 89,99% și CIEP Romania SCA din Luxemburg – 0,008%.

CIEP Romania SCA, adică compania americană Carlyle International Energy Partners, este unul dintre cele mai mari fonduri care vizează investiții în sectorul energetic și este administrat de Carlyle Group.

Portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele Midia și Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre, în care Black Sea Oil and Gas deţine o participaţie de 65% şi calitatea de operator.

 


Petro Ventures Resources SRL este proprietatea firmei olandeze Petro Ventures (Romania) BV, deținută la rândul ei de IND Consulting Services SA din Luxemburg, firmă cu acționariat ascuns.

Administratorii firmei sunt un român și doi libanezi.

Nemr Diab este un libanez cu rezidență în Marea Britanie. El este cunoscut ca implicat în afaceri cu vapoare, transporturi precum și ca fost director al Middle East Airlines.

Celălalt libanez, Devlatian Sarkis este mai cunoscut la noi. Căsătorit acum doi ani cu o constănțeancă, Sarkis este administrator la una dintre cele mai mari firme de la noi care colectează și valorifică fierul vechi, Tomini Trading SRL din Constanța, și la alte firme dezvoltate în jurul acesteia.

Grecul Georgios Vastitas, acționarul principal al Tomini Trading SRL era un apropiat al fostului premier Nicolae Văcăroiu. Firma grecului a apărut într-un scandal, în anul 2005, legat de tranzacţii cu fier vechi, în care ar fi fost implicat Mihai Văcăroiu (fiul fostului premier) dar şi fostul ministru al transporturilor Gheorghe Dobre.

Petro Ventures deține o participație de 20% în concesiunea privind perimetrele Midia și Pelican, situate în platforma continentală a Mării Negre.

Deși are o denumire mai neaoșă, Gas Plus Dacia SRL este deținută de Gas Plus International BV (99,9997%) din Țările de Jos și de firma italiană Gas Plus International Holding SRL (0,0003%), toate făcând parte din grupul Italian Gas Plus.

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia activ în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în domeniul explorării, producției, achiziției, distribuției și vânzării cu amănuntul. Gas Plus deține o participație de 15% în concesiunea privind perimetrele Midia și Pelican, din Marea Neagră.

În ciuda legislației de la noi, Black Sea Oil and Gas a continuat să își dezvolte infrastructura, iar compania a construit chiar și propria conductă subacvatică prin care gazele sunt aduse la mal.

Zăcământul de gaze naturale din perimetrul Midia este estimat la nouă miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Parteneriatul dintre Black Sea Oil and Gas, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia mai are concesionate perimetrele Pelicanul și Luceafărul, aflate în faza de explorare.

 

Cel mai mare zăcământ de gaze naturale deținut de România în Marea Neagră este estimat la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi, în perimetrul Neptun.

Acesta o fost concesionat inițial de parteneriatul americano-austriac Exxon-OMV.

Dar, din cauza legislației, ExxonMobil (a patra companie petrolieră din lume), a renunțat la participație, și au vândut-o statului român (prin Romgaz) pentru 1,06 miliarde de euro.

Așa că, perimetrul este deținut acum de asocierea Romgaz - OMV. Pentru demararea producției de gaze naturale de aici este nevoie de o investiție de cel puțin două miliarde de euro.

 


30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale se estimează că există în perimetrul Trident, concesionat de rușii de la LukOil, în parteneriat cu statul român prin Romgaz (care deține 12%).

Dar, deocamdată, proiectul se află în faza operațiunilor de explorare-evaluare, iar LukOil nu știe încă ce viitor îi este rezervat în Europa ca să se apuce de investiții masive.

 


Pe lângă aceste perimetre, Agenția Națională de Resurse Minerale a mai acordat licențele de explorare, evaluare și exploatare pentru alte două perimetre.

Muridava și respectiv Cobălcescu Est au fost concesionate de firmelor Petromar Resources BV Amsterdam, Sucursala Ilfov și Petromar Resources SRL, firme controlate de Gabriel Comănescu, patronul GSP Holding.

 

Vizualizări: 3,601

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: