Actualitate

Reguli noi de la UE: tinerii vor putea lua permisul la 17 ani

La Bruxelles sunt pregătite reguli noi pentru șoferi și, potrivit acestora, tinerii ar putea conduce de la 17 ani în timp ce vârstnicii vor fi invitați la un control medical în fiecare an pentru a reînnoi permisul.

Comisia Europeană propune că vârsta de la care pot să-și obțină tinerii permisul de conducere să scadă la 17 ani. Cei care vor lua carnetul vor putea să conducă doar însoțiți până când vor împlini 18 ani. Apoi, indiferent dacă îl vor obține înainte sau după majorat, vor trece printr-o perioadă de probă de 2 ani. În cazul abaterilor, sancțiunile vor fi drastice, în special pentru că va fi toleranță zero la alcool. Reprezentanții Comisiei Europene argumentează aceste măsuri prin faptul că în două din 5 accidente a fost implicat un conducător auto sau un motociclist sub 30 de ani.

Se consideră că, circulând cu un adult sau cu o persoană experimentată lângă el, se va face un transfer de experiență de la cel care are permis de mai mult timp la tânăr. În cazul în care comit încălcări de la regulile de circulație, mai ales încălcări grave să fie mai aspru sancționați decât un șofer cu vechime sau în anumite situații, la încălcări grave ale legislației chiar să-și piardă permisul și să reia examenul.

O altă propunere a Comisiei Europene prevede evaluări medicale anuale pentru șoferii de peste 70 de ani. Este însă doar o recomandare, care după ce va fi analizată și adoptată, fiecare stat al Uniunii Europene o poate implementa în propria legislație.

Pe de altă parte, toate datele despre conducătorii auto din Europa ar putea fi verificate într-o bază comună.

 

Vizualizări: 435

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: