Diaspora

Proteste ale minerilor din Bulgaria

Autostrada Tracia care leagă Sofia de Burgas a fost blocată de mai bine de o zi din cauza unui protest al sutelor de lucrători din energie și minerit.

Manifestanții își exprimă nemulțumirea față de decizia autorităților de a închide centralele termice și minele de cărbune, ceea ce, potrivit sindicatelor, ar putea duce la concedierea a circa 100 de mii de persoane.

Protestatarii cer o prelungire a duratei de funcționare a centralelor termice la capacitate maximă până cel puțin în 2030 și o discuție amplă asupra planurilor de închidere a acestora.


Ministrul Energiei, Rumen Radev, s-a întâlnit cu protestatarii, dar nu s-a putut ajunge la niciun acord, iar protestul continuă.

Anterior, guvernul bulgar, într-o ședință de urgență, a aprobat planuri pentru tranziția energetică a regiunilor pentru a le trimite Comisiei Europene până la sfârșitul lunii septembrie și a primi aproximativ 1,5 miliarde de euro de la bugetul UE pentru compensarea închiderii întreprinderilor. Potrivit autorităților, cererile protestatarilor au fost îndeplinite, iar închiderea completă a producției de cărbune este planificată până în 2038.

Cei care doresc să părăsească industria au dreptul să primească despăgubiri în valoare de 36 de salarii lunare (aproximativ 70-75 mii euro). 

Vizualizări: 943

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: